latinica  ћирилица
09/08/2019 |  10:13 ⇒ 10:48 | Autor: SRNA

Srpski tenkisti u polufinalu sa Kinom, Azerbejdžanom i Kazahstanom (VIDEO)

Pripadnici Vojske Srbije plasirali su se u polufinale "Tenkovskog biatlona", koji se održava u okviru Međunarodnih vojnih igara na poligonu Alabino kod Moskve.
Srpski tenkisti (Foto:Mondo/ Stefan Stojanović) -
Srpski tenkisti (Foto:Mondo/ Stefan Stojanović)

Polufinalnu trku srpski tenkisti će imati sutra, a žrijebom je odlučeno da će se takmičiti u grupi sa Kinom, Azerbejdžanom i Kazahstanom.

U drugoj polufinalnoj grupi su Rusija, Bjelorusija, Mongolija i Venecuela, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Srpske tenkiste na Međunarodnim vojnim igrama predvode potpukovnik Rade Adamović, koji je rukovodilac ekipe za "Tenkovski biatlon" i komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović.

Kuzmanović je istakao da su o plasmanu u polufinale odlučivale sekunde.

- U prvoj fazi ovog takmičenja pokazalo se da su sve zemlje učesnice bile vrlo dobro osposobljene i pripremljene i da su bukvalno odlučivale koncentracija i pažnja svakog člana posade u toku realizacije zadataka na stazi kretanja. Za razliku od nekih prethodnih vremena o plasmanu su bukvalno odlučivale sekunde - rekao je Kuzmanović.

U "Tenkovskom biatlonu", najatraktivnijem takmičenju vojnih igara, ove godine učestvuju pripadnici oružanih snaga iz 23 zemlje, podijeljeni u dvije divizije, a u polufinale se plasiralo po osam najboljih ekipa iz svake divizije.

U drugoj fazi takmičenja voziće se takozvana štafeta, koja podrazumijeva trku svih takmičarskih posada, naizmjenično na istom tenku.

Zadatak posada je da što brže savladaju prepreke na stazi i riješe vatrene zadatke, kao što su gađanje iz topa u pokretu, spregnutog mitraljeza "PKT" i protivavionskog mitraljeza "kord".

Prema propozicijama, svaka posada vozi četiri kruga tokom kojih treba da pogodi tri topovska i tri mitraljeska cilja, kao i dva cilja protivavionskim mitraljezom, te da u svakom krugu savlada 15 protivtenkovskih prepreka, kao što su protivtenkovski rov, eskarpa /vertikalni zid visine 90 centimetara/, vodena prepreka, most, kosi nagib, minsko polje, brdo i drugo.

Pripadnici Vojske Srbije se, osim u "Tenkovskom biatlonu", takmiče još i u dvije discipline - "Vojnom reliju" i "Snajperskoj granici".

Prve dvije discipline održavaju se u Rusiji, a treća u Bjelorusiji.

Najveće uspjehe do sada pripadnici Vojske Srbije ostvarili su 2015. godine kada su na "Tenkovskom biatlonu" osvojili treće mjesto, iza Rusije i Kine.

Prošle godine u takmičenju snajperskih parova u disciplini "Snajperska granica" potporučnik Đorđe Lapčević osvojio je prvo mjesto u konkurenciji 18 mješovitih snajperskih parova.

Međunarodne vojne igre održavaju se istovremeno na 21 poligonu u 10 zemalja: Rusiji, Azerbejdžanu, Јermeniji, Bjelorusiji, Indiji, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji i Uzbekistanu, ali se najveći broj takmičenja održava u Rusiji.

U 32 vojne discipline takmiči se više od 5.000 vojnika, 223 ekipe iz 39 zemalja iz Evrope, Azije, Afrike, centralne i latinske Amerike.

Finale "Tenkovskog biatlona" zakazano je za 17. avgust, kada se i završavaju 5. Međunarodne vojne igre.