latinica  ћирилица
09/08/2019 |  11:18 ⇒ 13:30 | Autor: SRNA

Zvaničnici Srpske čestitali Kurban-bajram

Zvaničnici Republike Srpske čestitali su svim vjernicima islamske vjeroispovjesti predstojeći praznik Kurban-bajram sa željom da ovaj veliki praznik proslave u zdravlju i veselju sa svojim najmilijim.
Zastava Republike Srpske - Foto: RTRS
Zastava Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je čestitku uputila poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftiji banjalučkom Nusretu Abdibegoviću i svim islamskim vjernicima u Republici Srpskoj i BiH.

- Vama i vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Srpskoj i BiH povodom nastupajućeg praznika Kurban-bajrama upućujem iskrene čestitke sa željom da praznične dane provedete u zdravlju, miru i blagostanju, zajedno sa svojim porodicama i prijateljima - navodi se u čestitki Cvijanovićeve.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je predstojeći Kurban-bajram svim muslimanima u BiH i poželio da praznik bude snažan podsticaj za njegovanje dobrih međukonfesionalnih odnosa i izgradnju boljeg života.
Višković je u bajramskoj čestitki poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim muslimanima poželio da ovaj veliki muslimanski praznik proslave u miru, zdravlju i dobrom raspoloženju, saopšteo je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

- Neka bi nastupajući praznik bio, ne samo prilika za darivanje i pomoć potrebitima, već i snažan podsticaj za njegu dobrih međukonfesionalnih odnosa i izgradnju boljeg života u BiH - navodi Višković u čestitki.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim islamskim vjernicima predstojeći Kurban-bajram sa željom da ga proslave u miru, zdravlju i radosti.

- Neka nastupajući praznik darivanja i solidarnosti sa drugima, bude prilika da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, kao i duhovni podstrek za vjersku toleranciju i međusobno razumijevanje, koji su pretpostavka za svaki napredak i bolji život, kako svakog pojedinca, tako i za društvo u cjelini - naveo je Čubrilović u čestitki.

- Želim vam da Kurban-bajram dočekate u dobrom zdravlju, radosti i blagostanju u krugu porodice i prijatelja i da predstojeći praznik donese mir i radost u vaše domove - navodi se u čestitki koju je srpski član Predsjedništva BiH uputio poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijstvima, imamima i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, naglasio je da svaki vjerski praznik treba da bude u duhu međusobnog poštovanja i solidarnosti i podsticaj za sve koji ga proslavljaju da stvaraju bolju, srećniju i napredniju budućnost svih građana BiH, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Povodom Kurban-bajrama, jednog od najvećih muslimanskih praznika, vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i BiH upućujem srdačne čestitke. Neka radost ovog velikog praznika ispune srca i nadahnu da činjenjem dobrih dijela i blagodarenjem Bogu složno djelujemo za bolju budućnost svih naših naroda, radujući se zajedno svakom uspjehu - naglasio je Dodik.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić čestitao je predstojeći Kurban-bajram vjernicima Islamske zajednice u BiH, sa željom da praznik proslave u miru, dobrom zdravlju, duhovnom blagostanju i radosti. On je čestitku uputio poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftiji banjalučkom Nusretu Abdibegoviću, te sugrađanima koji slave ovaj praznik.

- Vama, svim službenicima Islamske zajednice, vašim vjernicima i našim sugrađanima koji slave Kurban-bajram, upućujem najiskrenije čestitke. Želim da praznik provedete u miru, dobrom zdravlju, duhovnom blagostanju i radosti, okruženi porodicom i prijateljima - naveo je Radojičić u čestitki.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović čestitao je muslimanima u BiH nastupajući Kurban-bajram.

- Želim Vam mir, zdravlje, svako dobro i srećnu proslavu ovog velikog muslimanskog praznika - naveo je Davidović u čestitki, koju je uputio poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim muslimanima u BiH.

Po kalendaru Islamske zajednice, prvi dan Kurban-bajrama ove godine obilježava se u nedjelju, 11. avgusta. Kurban-bajram je drugi od dva velika vjerska praznika koji proslavljaju muslimani širom svijeta, a karakteriše ga prinošenje žrtve.

Meso žrtvovane životinje se dijeli na tri dijela. Porodica zadržava jednu trećinu, drugu daju rodbini, prijateljima i komšijama, a treća se daje siromašnim i ugroženima.