latinica  ћирилица
09/08/2019 |  12:50 ⇒ 18:19 | Autor: SRNA

Kojić: Haški tribunal prikrivao ratnu dokumentaciju Vojske Republike Srpske

Haški tribunal prikrivao je ratnu dokumentaciju Vojske Republike Srpske jer nije omogućio njeno korištenje odbranama prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića i nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba VRS generala Ratka Mladića, rekao je Srni direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- U toj dokumentaciji moglo je biti materijalnih dokaza koji bi znatno uticali na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, a kasnije i na drugostepenu presudu Radovanu Karadžiću - izjavio je Kojić.

Kojić kaže da se to najbolje potvrđuje u predmetu protiv generala Mladića, jer su prije godinu dana u Hagu dali pristup nekim dokumentima, koja uopšte više nisu bila potrebna, jer je prvostepeni postupak davno bio završen.

- Potpuno je apsurdno i nedopustivo da neko vlada ratnom dokumentacijom i ne učini je dostupnom odbranama optuženih u Haškom tribunalu, kao i ono što je verifikovano presudama - istakao je Kojić.

Kojić je podsjetio da je Republika Srpska ne samo ustupala dokumentaciju Haškom tribunalu, nego su čak i pripadnici SFOR-a nasilno ulazili u privatne posjede i kuće, oduzimali dokumentaciju bez bilo kakvih zapisnika od zvaničnih institucija.

On je rekao da je Haški tribunal ranije obavijestio Republiku Srpsku da ratna arhiva VRS ostaje u Hagu do kraja rada Mehanizma za međunarodne sudove.

- Vlasti Republike Srpske, u skladu sa zaključcima Vlade i Narodne skupštine, insistiraju da sve ono što je predato ili nasilno oduzeto od institucija Srpske i pojedinaca treba da bude vraćeno Republici. Zakonima je predviđeno da je vlasnik arhive onaj kod koga je nastala - istakao je Kojić.