latinica  ћирилица
09/08/2019 |  13:22 ⇒ 16:05 | Autor: RTRS

Ministarstvo zdravlja: Stanić iznio netačne tvrdnje (FOTO)

Povodom dezinformacija koje je na juče održanoj pres konferenciji iznio član Socijalno-ekonomskog savjeta SDS-a Slobodan Stanić, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske upozorava da je riječ o potpuno netačnim i paušalnim tvrdnjama.
ЈZU Bolnica I.Sarajevo - Foto: RTRS
ЈZU Bolnica I.SarajevoFoto: RTRS

Ističu da je realizaciom projekta "Projektovanje, izgradnja i opremanje nove ЈZU bolnica Istočno Sarajevo", po principu "ključ u ruke", izgrađena savremena funkcionalno osmišljena bolnica, opremljena novom savremenom medicinskom opremom, najpoznatijih svjetskih i evropskih proizvođača i puštena u upotrebu za potrebe pružanja zdravstvenih usluga građanima Grada Istočno Sarajevo.

- Realizaciom ovog projekta Vlada Republike Srpske je riješila dugogodišnji problem bolničkog rada u starim i neuslovnim zgradama i stvorila usluve za veliki komfor za boravak pacijentima i odlične uslove za rad zdravstvenih radnika u pružanju zdravstvenih usluga - navode iz Ministarstva zdravlja.

Nova oprema u Bolnici "Srbija"

U realizaciji projekta, ističu iz resornog ministarstva, uložen je veliki trud i napor izvođača radova, građevinskog nadzora, vladinih institucija i tijela, bolnice i jedinice lokalne samouprave da u skladu sa zakonskim i administrativnim procedurama ispune odredbe potpisanog Ugovora i obezbjede upotrebu nove bolnice na zadovoljstvo građana Grada Istočno Sarajevo i zaposlenih zdravstvenih radnika.

- Objekat je izgrađen savremenim građevinskim materijalima, ugrađene su najnovija tehnološka rješenja i oprema kada su u pitanju mašinski radovi, elektro intalacioni radovi, informatizacija i drugi sistemi potrebni za savremenu bolnicu. Bolnica, sve njene službe i odjeljenja, opremljena je savremenom medicinskom, opremom najpoznatijih svjetskih i evropskih proizvođača (General Electric, Gettinge-Maquet, Siemens, Bosch, Gima, Golem, Proma Reha, Karl Storz, Olympus), čija se oprema nalazi i u UKC Republike Srpske. Svi aparati su isporučeni u skladu sa specifikacijama koje su definisane u tenderskom dokumentu - navodi se u saopštenju Ministarstva zdralja Srpske.

Nova oprema u Bolnici "Srbija" I. Sarajevo

Za određeni broj isporučenih aparata i pribora, kažu, provedena je procedura po Pravilniku Agencije za lijekove BiH i obezbjeđena saglasnosti za uvoz istih što je preduslov za njihovu upotrebu u Republici Srpskoj.

- Kada su u pitanju konkretno pomenuti stolovi za ginekološki pregled nabavljena su dva stola različitih tehničkih karakteristika, po specifikaciji od proizvođača ponuđenog u tenderskoj proceduri (zemlja porijekla Češka), cijena jednog stola 7.117 KM, cijena drugog stola 11.399 KM. Takođe, su nabavljena dva ginekološka stola za rađaonu po specifikaciji od proizvođača ponuđenog u tenderskoj proceduri (zemlja porijekla Češka), po cijeni od 19.800 KM - ističu u Ministarstvu.

Nova oprema u Bolnici "Srbija" I. Sarajevo

U Ministasrtvu zdralja žele da ovom informaciom još jednom ukažu javnosti na uspješnu realizaciju projekta izgradnje i opremanja nove bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu, koja je projektovana na način da odgovori potrebama stanovništva Sarajevsko-romanijske regije i da se stvore uslovi da pacijenti dobiju najkvalitetniju moguću zdravstvenu zaštitu u okviru nove bolnice, koja je izgrađena po najvišim standardima modernih zdravstvenih ustanova i pruža mogućnosti pružanja i razvoja kvalitetnijih usluga dijagnostike i liječenja.

Podsjećamo, Stanić je juče rekao da raspolaže saznanjima da je znatan dio opreme u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu "zamijenjen opremom nižeg kvaliteta, iako je cijena izgradnje i opremanja ove zdravstvene ustanove ostala ista u iznosu od 54 miliona KM".

Povezane vijesti:

Stanić: Dio opreme u Bolnici "Srbija" zamijenjen onom nižeg kvaliteta