latinica  ћирилица
09/08/2019 |  14:45 ⇒ 22:17 | Autor: RTRS

Podzemne vode u Incelu nisu zagađene piralenom

Sedam dana nakon uzorkovanja stigli su rezultati analize podzemnih voda iz kruga banjalučkog Incela.

Za inspekcijske organe rezultati su očekivani - nije utvrđeno prisustvo otrovnog i potencijalno kancerogenog ulja piralen.

Ipak, povećano je prisustvo teških metala, prije svega olova i bakra, ali i policikličnih aromatičnih ugljovodonika, organskih jedinjenja koja se uglavnom nalaze u naslagama ulja i katrana.

Nadležni ovakve nalaze pripisuju prirodi industrije koja se u Incelu odvijala.

U saopštenju Inspektorata Republike Srpske navodi se da je 2. avgusta po nalogu republičke vodne inspekcije u Incelu uzeto pet uzoraka podzemnih voda, te da je uzorkovanje i analize izvršila ovlaštena i akreditovana laboratorija Institut za vode iz Bijeljine.

Za potrebe uzorkovanja, kako se naglašava, obavljeno je bušenje i postavljanje četiri pijezometra na lokacijama na kojima je ranijim analizama potvrđeno prisustvo piralena i teških metala, a korišten je i jedan postojeći pijezometar.

- Za vode druge klase kojoj pripadaju i Vrbas i Vrbanja definisana je vrijednost polihrorovanih bifenila 0,02 miligrama po metru kubnom, a analizama je utvrđena vrijednost od 0,01 miligram po metru kubnom - pojašnjavaju iz Inspektoratu.

U saopštenju se naglašava da je analizom prisustva teških metala u dva uzorka utvrđeno povećano prisustvo olova koje odgovara parametrima propisanim za vode treće klase, a u svim uzorcima utvrđeno je povećano prisustvo bakra čije vrijednosti odgovaraju parametrima za vode treće i četvrte klase.

Analizom parametara policikličnih aromatičnih ugljovodonika, dodaje se u saopštenju, utvrđena su odstupanja koja odgovaraju parametrima propisanim za vode četvrte i pete klase, što je direktna posljedica rada hemijske industrije na lokaciji Poslovne zone Incel u proteklih 30 do 40 godina, s obzirom na tehnološke procese koji su korišteni od samog početka.

Informacije o rezultatima analiza dostavljene su ekspertskom timu koji će u saradnji sa međunarodnim konsultantima raditi na pronalaženju rješenja za sanaciju zemljišta

- Koncentracije olova imamo povećane samo u dva uzorka i to nisu mnogo povećani, jer su analizirane podzemne vode upoređivane sa vodama druge klase, sa vodotocima Vrbasa i Vrbanje sa kojima su u kontaktu. Analizirani element olova pokazao je da su u trećoj kalsi. Imamo povećanje metala bakra, on je u dva uzorka pokazao pripadnost četvrtoj klasi i u tri uzrka trećoj klasi voda - rekao je Miodrag Tanasić, glavni republički vodni inspektor.

RTRS/SRNA