latinica  ћирилица
09/08/2019 |  19:19 ⇒ 23:19 | Autor: RTRS

Petrovčani poručili: Migrantima nije mjesto na srpskim ognjištima

U Bihaću je zasjedala Kooperativna grupa za migracije Unsko-sanskog kantona, koja je ostala pri stavu da je neophodno izmještanje migranata iz centara Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši. Kao novu lokaciju predložili su Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca, gdje živi srpsko povratničko stanovništvo. Petrovčani jednoglasno poručuju da migrantima nije mjesto na srpskim vjekovnim ognjištima.

Incidenti između migranata i hrvatske policije svakodnevica su na granici između BiH i Hrvatske u Unsko-sanskom kantonu. Sve više migranata i nedovoljni kapaciteti u Bihaću i Velikoj Kladuši razlozi su formiranja novog prihvatnog migrantskog centra, stav je Kooperativne grupe za migracije.

- Cijelo vrijeme zagovaramo da moramo čuvati dostojanstvo naših građana i našu imovinu, ali svakako moramo čuvati i dostojanstvo migranata - kaže Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Današnji prijedlog Kooperativne grupe da nova lokacija za migrante bude Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca neprihvatljivo je za Srbe povratnike koji tu žive. Poručuju da nema mjesta za migrante i da im jedino preostaje da ponovo napuste svoja ognjišta ukoliko takve najave budu sprovedene u djelo.

- Preostaje nam da ljudski izađemo ovdje u velikom broju i da bojkotujemo takve namjere i da ne damo svoje ognjište koje smo jedva dočekali nakon 25 godina - kaže Cvjetko Dukić, predsjednik Mjesne zajednice Medeno Polje.

Ovakvo mišljenje dijele i ostali građani Bosankog Petrovca, ali i načelnik Dejan Prošić koji kaže da će odgovor na formiranje migrantskog centra u Medenom Polju biti protesti i blokada puteva.

- Ako kantonalne vlasti žele da ujedine ova dva naroda u jednoj izbjegličkoj koloni koja će napustiti Bosanski Petrovac, neka onda smjeste migrante ovdje - jasan je Prošić.

U Medenom Polju, gdje Vlada USK želi da smjesti migrante, živi oko 150 Srba povratnika. Ovdje je bio i prvi aerodrom Antifašističkih narodnooslobodilačkih snaga, a Medeno Polje poznato je i po filmu "Partizanska eskadrila". Umjesto oživljavanja avijatičarstva i turizma, kako je i prvobitno bilo najavljeno, Vlada USK insistira na formiranju migracionog centra.

Dok bh. vlasti zatvaraju oči pred problemom, Vlada ovog kantona ne pronalazi rješenje, a Srbima povratnicima, nakon protjerivanja i teške sudbine, danas prijeti migrantska kriza.