latinica  ћирилица
10/08/2019 |  12:41 ⇒ 13:04 | Autor: RTRS

U Semberiji poljoprivrednici u problemu sa oboljenjem "crvenilo kukuruza"

Oboljenje, "crvenilo kukuruza" u Semberiji je i ove godine zahvatilo usjeve na parcelama uz rijeku Drinu. Bolest je na ovom području prisutna posljednju deceniju, a proširila se i na druge atare. Na hibridima ranije grupe zrenja šteta bi trebalo da bude manja. Za suzbijanje infekcije preporučuje se smjena najmanje tri usjeva.

Crvenila lista i stabljike i smežuranost zrna posljedice su bolesti koja napada biljku u vrijeme intenzivnog nalivanja zrna, pa može da "obere" znatan dio roda.

U atarima gdje je kukuruz polegao zbog nevremena, crvenilo će dodatno umanjiti prinos.

- Na osam hektara ima zaista dosta crvenila. Prihod je već u dobroj mjeri smanjen, između 25 do 30 odsto - kaže Pero Dragojlović, poljoprivrednik iz semberskog sela Amajlije.

Ljubo Maletić, iz Udruženja poljoprivrednika Srpske ističe da postoje parcele koje su skroz uništene i poljoprivrednici neće imati na njima gotovo ništa. Kako kaže, velika je šteta za stočarstvo jer će biti ostvaren manji prinos kukuruza, kojim treba da se prehrani stoka.

Na nekim parcelama u drinskom pojasu crvenilo je zahvatilo veći dio usjeva, na drugim manje.

- Rezultati pokazuju malo crvenila, minimalno. Ništa nije strašno, u narednih 10 do 15 dana će da se pokaže šta će da se desi - rekao je Dragan Spasojević iz Golog Brda.

Na hibridima ranije grupe zrenja bolest neće značajnije uticati na prinos.

Tamo gdje je oboljenje jačeg intenziteta kukuruz će završiti u silaži.

Ratari se bore kako znaju i umiju da zaustave bolest, počev od izbora otpornijih hibrida do hemijske zaštite.

Smjenu tri usjeva je, kažu, teško realizovati.

- Mi da imamo treći usjev koji bi mogao da se eksploatiše, ja bih ga najradije sijao ali nemamo na žalost - navodi Pero Dragojlović.

Bolest prenosi insekt cikada i može da umanji rod deset pa i do 70 odsto.

Postoje hibridi kukuruza tolerantniji na crvenilo ali plodored je osnovna i prva fitosanitarna mjera.

Preporučuje se smjena tri usjeva pšenica - kukuruz - soja. Pšenica nije dobar predusjev jer larva cikade prezimljava u njenom korijenu kao i u korovu.

- Neophodno je savjetovati poljoprivrednike da suzbijaju korovske vrste koji su domaćini cikadi divljeg sirka i uništavati sve korove na uvratinama pored kanala - naglašava Đorđe Glišić, resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Primjenom hemijskih sredstava kada je kukuruz visine jedan metar crvenilo može da se suzbije.

U ovom stadijumu razvoja usjevima nema pomoći. Ne mogu biti zaštićeni jer ratari nemaju adekvatnu mehanizaciju.

Trenutne vremenske prilike, inače, pogoduju kukuruzu pa se na parcelama gdje nema crvenila očekuje prinos od deset tona suvog zrna po hektaru.