latinica  ћирилица
10/08/2019 |  12:57 | Autor: SRNA

Kremlj: Podgorica izabrala bezalternativni prozapadni kurs

Crna Gora i Rusija imaju značajan potencijal za interakciju, ali se te mogućnosti ne koriste, jer je zvanična Podgorica izabrala bezalternativni prozapadni kurs razvoja, ocijenjeno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.
MIP Rusije (Foto: Sputnik/Natalья Seliverstova) -
MIP Rusije (Foto: Sputnik/Natalья Seliverstova)

Ministarstoa inostranih poslova Rusije saopštilo je da Rusija i Crna Gora imaju bogatu istoriju bilateralnih odnosa i značajan potencijal za interakciju, ali da se te mogućnosti ne koriste.

- Praksa pokazuje da pokušaji formiranja sopstvenog nacionalnog identiteta, isključivo na osnovu poricanja istorijskog iskustva, prekida veza sa susjedima i nade u svijetlu evroatlantsku budućnost, vode samo do povećanja konfrontacije u regionu, koji je, i bez toga, opterećen brojnim izazovima - navodi se u odgovoru ruskog MIP-a podgoričkim Vijestima.

Iz ruskog Ministarstva su istakli da se nadaju da će biti stvoreni uslovi za povratak razvoja rusko-crnogorskih odnosa na uzajamno korisnim osnovama.

Vijesti podsjećaju da su dobri odnosi Crne Gore i Rusije narušeni nakon zaokreta crnogorske vlasti ka zapadu i odluke da državu vodi ka članstvu u NATO, kao i odluke da se u potpunosti pridruže sankcijama EU protiv Rusije.

Najveći izazovi između dvije zemlje nastupili su nakon hapšenja optuženih za pokušaj nasilne smjene vlasti u Crnoj Gori na izborima u oktobru, 2016. godine.

Prema optužnici crnogorskog Specijalnog tužilaštva, prvobitni organizatori "državnog udara" su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Aleksandar Popov, kojima se sudilo pred Višim sudom u Podgorici.

Viši sud je 9. maja, između ostalih, osudio Popova na 12, a Šišmakova na 15 godina zatvora zbog krivičnog djela "stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju".

Nakon presude, iz Odjeljenja za informisanje i medije ruskog MIP-a je saopšteno da presuda Višeg suda u Podgorici "ne ostavlja nikakvu sumnju u politizaciju crnogorskog sistema pravde i njegovu podložnost manipulacijama spolja", te da samo može pogoršati rusko-crnogorske odnose, koji su već na najnižoj tački u njihovoj istoriji.