latinica  ћирилица
10/08/2019 |  14:48 | Autor: TANЈUG

Zurof: Tabla Stepincu u Јerusalimu je odvratna

Spomen ploči Alojziju Stepincu nije mjesto nigdje u svijetu, a kamoli u Јerusalimu, izjavio je šef jerusalimskog centra "Simon Vizental" Efraim Zurof.
Efraim Zurof - Foto: TANЈUG
Efraim ZurofFoto: TANЈUG

Zurof je dodao da će učiniti sve što može da sporna spomen ploča bude što prije bude uklonjena.

On je to rekao za današnji Kurir, a povodom postavljanja memorijalne ploče zagrebačkom nadbiskupu u vreme NDH u centru Јerusalima.

Zurof je izjavio da je tek u četvrtak saznao da je memorijalna ploča postavljena i to na Putu suza kojim je, prema predanju, posljednji put prošao Isus Hrist na putu do Golgote, gdje je razapet na krst.

- To je odvratno. Pod jedan, ne znam ko je to uradio i nemam nikakvu ideju ko bi to mogao da uradi. Mnogo sam tužan zbog toga jer memorijalnoj ploči Alojziju Stepincu nema mjesta nigdje u svijetu, a kamoli u Јerusalimu. Ne mogu da uzmem čekić i razbijem ploču, ali ću ove nedjelje učiniti sve što je u mojoj moći da ona što prije bude skinuta - rekao je Zurof.

Stepinac je bio zagrebački nadbiskup za vreme tzv. NDH, koji nije učinio ništa da spriječi usrtaške zločine i masovna mučenja i ubistva Srba, Јevreja i Roma u Јasenovcu i drugim logorima u Hrvatskoj, navodi list.

Memorijalna ploča Stepincu postavljena je još 27. aprila ove godine na inicijativu Hrvatske magistralne delegacije, čiji je zaštitnik bio Stepinac, a povod za postavljanje je bilo prvo hodočašće u Svetu zemlju od 23. do 30. aprila.