latinica  ћирилица
10/08/2019 |  16:27 | Autor: SRNA

Unutrašnja kontrola istražuje maltretiranje mladića iz Foče

Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova goraždanskog kantona provodi detaljnu istragu o dešavanjima u noći 3. avgusta kada se na putu Ustikolina-Goražde dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovala četiri mladića iz Foče koji su, kako je rekao otac jednog od njih, pretrpjeli policijsku torturu o čemu postoji i audio-zapis.
Policija FBiH - Foto: RTRS
Policija FBiHFoto: RTRS

Policijski komesar u kantonalnom MUP-u Adem Laković rekao je novinarima da će cijeli slučaj biti detaljno istražen i da unutrašnja kontrola prikuplja izjave svih učesnika i materijalne dokaze, piše Kliks.

On je dodao da će više informacija o tome imati nakon što unutrašnja kontrola obavi svoj dio posla.

Otac jednog od mladića rekao je ranije ATV-u da je lično podnio prijavu unutrašnjoj kontroli zbog odnosa policijskih službenika prema mladićima, te da su i oni dali izjave u policiji.

Prema njegovim riječima, saobraćajna nezgoda dogodila se 3. avgusta oko 3.30 časova, a četiri momka su, od kojih je jedan državljanin Srbije, nakon tog događaja pretrpjela policijsku torturu.

Otac je naveo da su policajci vikali na njih, vrijeđali ih, a u određenom trenutku i tukli, te da o tome postoji i audio-snimak.

Mladići su se tokom vožnje snimali u automobilu, a telefon je nakon udesa ispao i nastavio da snima, pa je na taj način nastao i audio-zapis sa lica mjesta.

Otac tvrdi i da policiji u Goraždu nije rekao da postoji snimak onoga što se desilo te večeri.

U policijskom izvještaju o saobraćajnoj nezgodi u mjestu DŽindići navodi se da je vozilo "golf", kojim je upravljao vozač D.D. iz Foče, udarilo u "škodu oktaviju" koje se nalazilo prevrnuto na kolovozu, a potom su ta dva vozila udarila službeno vozilo MUP-a Goražde.

Prema navodima iz izvještaja, na mjesto nezgode upućena je patrola policije koja je izvršila uviđaj i kod vozača D.D. alko-testom je ustanovljeno 1,11 promila alkohola u organizmu.

Dalje se navodi da su se u "golfu" nalazili i saputnici P.S. i P.D. koji su zadobili povrede i pomoć im je ukazana u bolnici u Goraždu.

Otac suvozača nije doveo u pitanje da je vozač koji je upravljao automobilom krivac za saobraćajnu nezgodu i da je alko-testom utvrđeno da je imao alkohola u krvi, ali je istakao da je zatečen ponašanjem policajaca.

- Unutrašnja kontrola provodi detaljnju istragu o cijelom slučaju. Ne možemo zanemariti činjenicu da su učesnici saobraćajne nezgode bili u alkoholisanom stanju i izazivanjem nove nesreće na magistralnom putu životno su ugrozili i naše policajce, koji su radili uviđaj. Dodatno su oštetili vozilo koje je ranije imalo nezgodu, a potom naš službeni automobil - rekao je policijski komesar u kantonalnom MUP-u Goraždu Adem Laković.