latinica  ћирилица
10/08/2019 |  17:49 ⇒ 11/08/2019 | 09:03 | Autor: RTRS

Građani Bosanskog Petrovca upozoravaju: Blokiraćemo magistralni put ili napustiti grad!

Migrantsku krizu, koja potresa Bihać, vlasti Unsko-sanskog kantona namjeravaju ublažiti otvaranjem migrantskih centara na nekoliko lokcija u ovom kantonu, između ostalih i u Medenom Polju, u opštini Bosanski Petrovac, u kojem ima veliki broj srpskih povratnika. Vlasti Bosanskog Petrovca odlučne su da ne dozvole izgradnju centra. Upozoravaju, neće sjediti skrštenih ruku.

Opštinsko vijeće Bosanskog Petrovca, na današnjoj vanrednoj sjednici, usvojilo je rezoluciju kojom od Vlade Unsko-sanskog kantona zahtijeva da odustane od prijedloga da centar za migrante bude smješten u Medenom Polju u ovoj opštini, u suprotnom uslijediće blokada magistralnog puta prema Bihaću.

- Građani Bosanskog Petrovca će u krajnjem slučaju ako dođe tri do četiri hiljade migranata, pošto opština ima četiri do četiri i po hiljade stanovnika, demonstrativno krenuti u izbjegličku kolonu. Kao što su doživjeli i Srbi i Bošnjaci egzodus tokom 90-ih godina, tako će i sada zajednički se ujediniti u jednu izbjegličku kolonu i krenuti prema granici, prema Evropskoj uniji - rekao je Dejan Prošić, načelnik ošptine Bosanski Petrovac.

Prošić kaže da je odluka opštine donesena jednoglasno, te da su upućeni dopisi i Savjetu ministara i Kancelariji za strance u kojoj su izneseni stavovi opštine. Ističe da bi dolazak migranata doveo do kolapsa opštine.

- Јa sam već imao jedan sastanak i građani su ogorčeni. I mi smo bili migranti. Bježali su i Bošnjaci i Srbi. Zašto Evropa ništa ne uradi? Zašto Sarajevo ništa uradilo nije? Svi primaju velike plate - istakao je predsjednik Mjesne zajednice Medeno Polje Cvjetko Dukić.

Na vanrednu sjednicu Opštinskog vijeća bili su pozvani i svi predstavnici Bosanskog Petrovca u Unsko-sanskom kantonu i Federaciji BiH, ali se niko od njih nije odazvao. Mještani Medenog Polja su ogorčeni.

U znak protesta ideji Vlade Unsko-sanskog kantona da se za migrantski centar predloži lokacija Medeno Polje, predstavnici opštine Bosanski Petrovac polučasovnom šetnjom na pješačkom prelazu obustavili su saobraćaj na magistralnom putu ka Bihaću.