X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
10/08/2019 |  18:15 ⇒ 19:58 | Izvor: RTRS

Epohalno otkriće ruskih paleontologa (FOTO)

Na Tamanskom poluostrvu ruski paleontolozi su otkrili gotovo netaknutu lobanju kavkaskog elasmoterijuma, vrste drevnog nosoroga, drugu lobanju ove vrste koja je otkrivena na svijetu, ali prvu mužjaka.
Pretpostavlja se da je kavkaski elasmoterijum ovako izgledao - Foto: Wikipedia
Pretpostavlja se da je kavkaski elasmoterijum ovako izgledaoFoto: Wikipedia

Na Tamanskom poluostrvu, najvećem poluostrvu Krasnodarske pokrajine i cijelog juga evropskog dijela Ruske Federacije, paleontolozi su imali više dragocjenih pronalazaka, uključujući i ostatke najmanje 120 velikih praistorijskih životinja, ali i deo stele iz 5. vijeka prije nove ere.

- Ove godine pronašli smo ostatke desetak slonova i tri drevna nosoroga, ali najzanimljiviji nalaz je bila gotovo cijela lobanja kavkaskog nosoroga - istakao je vodeći istraživač Јužnog naučnog centra Ruske akademije nauka, Vadim Titov.

Paleontolozi imaju mnogo posla na ovim terenima (Izvor:sputniknews.com)

Važnost ovog nalaza je što je lobanja mnogo bolje sačuvana od prethodno pronađene, što je veoma značajno, s obzirom na geološki period iz koga potiče, dodao je Titov. Prethodna koju je pronašao tim paleontologa u vulkanskom blatu pripadala je ženki i bila je u jako lošem stanju. 

Otkrivena lobanja potiče iz rane pleistocenske epohe i stara je između 1,2 do 1,4 miliona godina. Ima veliku kupolu sa rogom i duža je od jednog i po metra. Titov veruje da to znači da je ovaj nosorog bio dug oko četiri i po i visok oko tri metra.

Lobanja kavkaskog elasmoterijuma je dopremljena u Muzej u Azovu na konzervaciju i restauraciju.

Izvor: RTS, Sputnjik