latinica  ћирилица
10/08/2019 |  18:25 ⇒ 11/08/2019 | 08:11 | Autor: RTRS

Јe li na pomolu novi pokušaj prenosa nadležnosti?

Јe li na pomolu novi pokušaj prenosa nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH? Savjet ministara u tehničkom mandatu, na posljednoj sjednici čak i mimo evropskih preporuka, zadužio je Agenciju za statistiku BiH da sačini Prijedlog zakona o popisu poljoprivrede u BiH.

I dok zaključak ministara njihove stručne službe taje i od bh javnosti i od Republičkog zavoda za statistiku Srpske, on je posredstvom Direkcije za evropske integracije već u procesu korenspondencije i realizacije. Neprihvatljivi Zakon o poljoprivredi na bh nivou – korak je ka formiranju neustavnog ministarstva poljoprivrede na istom nivou, upozoravaju zakonodavci iz Srpske.

SDA i njen pulen Denis Zvizdić – sa neustavnom i nedemokratskom paralelnom vodećom funkcijom u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH, ne odustaju u pokušaju neustavnog “čerupanja“ nadležnosti Republike Srpske. Poljoprivreda im bolna tačka, još od “bajkovitog“ Zvizdićevog ekspozea iz februara 2015. godine.

- Јa mislim da će vrijeme pokazati neophodnost formiranja nekih Ministarstava kao što je recimo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja - rekao je Zvizdić.

"Mislio" je tako Zvizdić cijeli mandat. I pokušavao da sa ideološkim sljedbenicima u Savjetu i van njega, realizuje obećavajuće "štivo". Propao mu je pokušaj da uspostavi jedinstveni registar poljoprivrednih gazdinstava u BiH. Potom da pod okrilje Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH smjesti sve propise o bezbjednosti hrane ili pitanje referentnih laboratorija i rad veterinarskih inspektora... I na kraju mandata još jedan pokušaj - da se kao preteča Ministarstva poljoprivrede na bh nivou, donese Zakon o popisu poljoprivrede! Takav zaključak odlazeći bh ministri, a među njima i Mirko Šarović koji je sjednici prisustvovao, izglasali su 5. avgusta. No da li slučajno, “zaboravile“ su stručne službe da o tome, u uobičajenom saopštenju, javnost obavijeste. Kako god, da izrade bh. zakonsko rješenje o popisu poljoprivrede, zadatak sa kratkim rokom, povjeren je Agenciji za statistiku BiH iza koje je već, u Srpskoj nepriznati, popisni plagijat o stanovništvu iz 2013. godine. I dok u Agenciji baš kao i u Savjetu ministara o novom zadatku ćute i na telefonske pozive ne odgovaraju, Nikola Špirić upozorava.

- Јoš jedan pokušaj prenosa nadležnosti koji nije dobar i nije koristan za Republiku Srpsku a ono što je posebno kritično jeste što je to i van Ustava BiH, jer poljoprivreda je u nadležnosti entiteta. Državni zakon traži državno ministarstvo i to je najperfidniji način da se dođe do Ministarstva poljoprivrede - istakao je Špirić.

Ništa manje perfidna nije ni uloga Direkcije za evropske integracije. Upravo Direkcija i njen prvi čovjek Edin Dilberović od Zvizdića su dobili zadatak da želju o novom zakonu i novom Ministarstvu, upakuje u briselsku "obavezu". A on zadatak stranačkog kolege ispunio i u inicijalnom materijalu ministre pride "podučio" šta to Brisel od BiH traži!

- Evropska unija smatra da je poljoprivredni popis važan korak za unapređenje poljoprivredne statistike u BiH i stoga je pozvala BiH da razmisli o vremenu održavanja kao i zajedničkom pravnom metodološkom okviru za poljoprivredni popis - piše u Informaciji Direkcije za evropske integracije.

Ne sporeći važnost popisa poljoprivrede i za BiH i za Brisel, valjda u žurbi, drsko je "zaboravio" Dilberović i Direkcija da su rukovodstva entitetskih zavoda za statistiku i bh. Agencije metodološki okvir već usaglasila. I da je probni popis poljoprivrede trebalo da bude sproveden u septembru ove godine, a nakon toga i sveobuhvatni. No za realizaciju tog dogovora trebalo je da Savjet ministara obezbijedi sredstva u budžetu i Odlukom, a ne zakonom, precizira detalje. I ne samo to! U "žurbi" je svršeni student dubrovačkog Fakulteta za turizam Dilberović, "zajednički pravni metodološki okvir" slobodno "preveo" u zakon. I naravno, i on kao i zaboravni ministri "zaboravio", da o svojoj "posredničkoj" i "prevodilačkoj" ulozi obavijesti i javnost i entitetske zavode.

- Republički zavod za statistiku nije dobio zaključak Savjeta  ministara o prijedlogu izrade zakona o popisu poljoprivrede. U Svakom slučaju popis poljoprivrede na nivou Republike Srpske će sprovoditi Republički zavod za statistiku, jer on je jedini i ovlašten da to radi. Uz primjenu jedinstvene metodologije - istakao je zamjenik direktora RZZS-a Radosav Savanović.

I kako god da se završi ovaj tajanstveni pokušaj u kojem Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta uz pomoć srpskih ministara “naručuje“ zakone, a potom ih, izvjesno je, Denis Zvizdić kao predsjedavajući zakonodavne vlasti uz pomoć istih srpskih ministara – poslanika, usvaja; sigurno je- eventualni Zakon o poljoprivredi prohodnost neće imati u Domu naroda BiH, jasan je Nikola Špirić. No upozorava, ne bude li poništen, ovakav zaključak Savjeta ministara ostaće još jedan kvaziargument SDA "zakonoljupcima" kada im zatreba da se pozovu na poštivanje odluka, strategija, zakona...Kao što se, primjera radi, u priči o NATO integracijama sada pozivaju na Strategiju spoljne politike usvojenu u prethodnom mandatu Predsjedništva BiH.