X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
11/08/2019 |  09:03 ⇒ 15:22 | Izvor: sputniknews.com

Јadransko more zagađeno, postoji opasnost od zaraze

Usred turističke sezone, Јadransko more je svakim danom sve više zagađeno, a stručnjaci smatraju da zbog toga prete i zaraze, piše hrvatski portal Indeks.
Dubrovnik - Foto: RTRS
DubrovnikFoto: RTRS

Najproblematičnije je, po svemu sudeći u možda najljepšem hrvatskom gradu - Dubrovniku.

Samo u drugoj polovini jula zabilježeno je izlivanje otpadnih voda u dubrovačkom i kaštelanskom akvatoriju, a inspekcija za zaštitu okoline naložila je gradu Dubrovniku postavljanje oznake zabrane kupanja na plaži u Koločepu.

- U moru je sve više fekalija, a to bi moglo da se riješi donošenjem adekvatnih propisa - ikaže Žarko Koboević sa Pomorskog odjeljenja Univerziteta u Dubrovniku, koji se bavi ovom temoom.

Navodi da je hrvatska strana Јadrana zagađenija proporcionalno povećanju broja brodića i jahti.

- Govorim samo o onečišćenju najužeg morskog pojasa, uz same plaže, gradove, a ne o otvorenom dijelu mora, i govorim o onečišćenju sa brodova, ne s kopna - kaže Koboević.

On navodi primer Kalifornije koja je cijelu svoju obalu proglasila "no discharge" zonom što se tiče fekalija, što znači da je zabranjeno ispuštanje fekalija sa plovila u more.

- Kalifornija je uspjela da riješi to pitanje tako što određuje da fekalije iz brodića moraju da budu iznijete u toalet u marini. Rješenja, dakle, postoje - naglašava on.

Koboević objašnjava da problem nisu luke s međunarodnim prometom, nego manje luke u malim mjestima gdje nema koncesionara, niti će ga skoro biti, jer se to ne isplati.

Smatra da bi u koncesioniranim lukama bio riješen način na koji se brodovi oslobađaju fekalija i da se on sigurno ne bi svodio na njihovo ispuštanje u more.

- Naši propisi kažu da fekalije ne smiju da se ispuštaju u lukama, nego u otvoreno more, ali nije precizirano šta je to otvoreno more. Ipak, treba napomenuti da je fekalno onečišćenje biorazgradivo, patogeni organizmi umiru nakon nekog vremena, ali nije važno da li žive dan ili dan i po. Ako se nađu na plaži, neko može da se zarazi - kaže Koboević.