latinica  ћирилица
11/08/2019 |  09:10 ⇒ 09:11 | Autor: sputniknews.com

Nova pobjeda sirijske vojske - oslobođena "kapija" Idliba

Sirijska vojska oslobodila je od terorista strateški važan grad Hobait, što će joj omogućiti izlaz prema jednom od najvećih gradova u provinciji Idlib ― Han Šejhunu, javio je provladin list Vatan.
Sirija (foto: © Sputnik/ Mihail Voskresenski) -
Sirija (foto: © Sputnik/ Mihail Voskresenski)

- Vojska je uspostavila kontrolu nad gradom Hobaitom, na jugu provincije Idlib, nanevši teroristima Nusra fronta i njihovim saveznicima značajnu štetu u tehnici i ljudstvu - navodi list.

List dodaje da su preživjeli teroristi pobjegli u Han Šejhun.

Radio-stanica Šam FM ističe da se Hobait smatra jednim od uporišta militanata Nusre i svojevrsnom "kapijom" Idliba, pošto se nalazi na deset kilometara od Han Šejhuna.

Zvanični Damask je 1. avgusta na pregovorima o Siriji u glavnom gradu Kazahstana, Nur Sultanu, objavio o početku režima prekida vatre u zoni deeskalacije u Idlibu, uz uslov da oružane formacije poštuju rusko-turski sporazum iz Sočija od septembra 2018, koji uključuje povlačenje teškog i srednjeg naoružanja na 20 kilometara od kontakt-linije. Međutim, kasnije je sirijska vojska najavila nastavak vojnih operacija protiv terorističkih grupa u provinciji Idlib, zbog činjenice da militanti ne poštuju primirje, a Ankara nije ispunila dogovor iz Sočija.