X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/08/2019 |  12:54 ⇒ 14:36 | Izvor: SRNA

Brnabić: Od marta jedinstveni informacioni sistem prosvjete

U Srbiji će u martu 2020. godine zaživjeti Јedinstveni informacioni sistem prosvjete koji će prvi put omogućiti državi da ima pregled nad cjelokupnim tokom obrazovanja učenika, od upisa do završetka školovanja i zaposlenja, izjavila je predsjednica Vlade Ana Brnabić.
Ana Brnabić -
Ana Brnabić

Brnabićeva je ocijenila da je ovaj sistem najveća reforma srpskog obrazovnog sistema decenijama unazad.

- Taj sistem će nama omogućiti da prvi put u Srbiji imamo tačan pregled koliko imamo učenika, u koje škole idu, nakon osnovnih škola u koje škole se upisuju, šta rade nakon toga, da li upisuju fakultete ili idu na tržište rada, koliko brzo su se zaposlili, gdje su se zaposlili, za koju prosječnu platu - rekla je Brnabićeva za Tanjug.

Ona je napomenula da će dodjelom jedinstvenog obrazovnog broja svakom učeniku i studentu u Srbiji u martu naredne godine biti završena prva faza ovog projekta.

Brnabićeva je navela da je novina i da će podaci biti povezani sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja što će omogućiti da država lakše sagleda potrebe privrede ili koliko nakon završenih studija diplomci čekaju na posao.

Ovaj sistem će, dodala je Brnabićeva, omogućiti i bolju komunikaciju između poslodavaca i sistema obrazovanja.

Prema njenim riječima, od 1. septembra sigurno će početi da funkcioniše i 10.000 digitalnih učionica u 500 škola u zemlji, čime je obuhvaćeno oko 200.000 đaka.