latinica  ћирилица
11/08/2019 |  13:38 ⇒ 13:40 | Autor: SRNA

Bogdanić - Letić: Budžetska sredstva trošiti namjenski i transparentno

Predsjednik Skupštine opštine Teslić Miroljub Letić i predsjednik teslićkog SNSD-a Dragan Bogdanić poručili su da neće dozvoliti da se opštinska sredstva nenamjenski troše već da se to čini na javan način i za jasno definisane projekte, te da skupštinska većina, koju u lokalnom parlamentu predvodi SNSD, ne blokira razvoj ovog kraja.
Teslić: Bogdanić - Letić - Foto: SRNA
Teslić: Bogdanić - LetićFoto: SRNA

Letić je rekao da su današnju konferenciju za novinare održali da bi objasnili zbog čega se politički subjekti, koji čine većinu u lokalnoj skupštini, na posljednjoj sjednici odbili prijedlog da u dnevni red bude uvršteno kreditno zaduženje od oko 6.500.000 KM, a načelniku opštine vratili na doradu prijedlog plana kapitalnih investicija opštine za period 2019-2021. godine.

Letić je izrazio bojazan da bi sredstva od kreditnog zaduženja bila iskorištena za pokrivanje gubitaka po raznim osnovama, posebno za isplatu plata za prekomjeran broj zaposlenih u organima opštinske uprave i javnim preduzećima.

- Novoprimljeni radnici, koje je u posljednje vrijeme primio načelnik opštine Milan Miličević, sa doprinosima godišnje koštaju više od 20.000 KM, što sve zajedno godišnje iznosi više od 2.000.000 KM - izjavio je Letić i dodao da su ta sredstva mogla biti iskorištena za investicije bez kreditnog zaduženja.

Letić je naveo da su prošle godine u opštinskoj administraciji evidentirana 162 radnika, a da ih je 2013. godine bilo 106, odnosno da je ukupan broj zaposlenih zajedno sa preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština u 2018. bio 341, a pet godina ranije bila su 253 radnika.

On je naglasio da je zakonom definisano da na 1.000 stanovnika mogu biti tri stalno zaposlena radnika, tako da ova opština može imati 108 zaposlenih, jer prema zadnjem popisu ima 36.000 stanovnika.

Letić je dodao i da opština nije dobila odobrenje resornog ministarstva da se poveća iznos u budžetu za isplatu plata javnim službenicima u Tesliću i da se, kako je rekao zamjenik načelnika opštine Milovan Stanković, s raspoloživim sredstvima u ovoj godini neće moći isplatiti oko dvije i po plate.

Predsjednik teslićkog SNSD-a Dragan Bogdanić poručio je da će se pronaći način kako isfinansirati jasno definisane projekte, bilo kreditnim zaduženjem ili na druge načine, ali ne tako da se kredit koristi za pokriće dugovanja.

On je rekao da, uprkos što odbornicima opštinska uprava ne dozvoljava uvid u tačnu dokumentaciju, ima podatake da postoji više od 2.000.000 KM faktura koje nisu uknjižene, što je, uz budžetski deficit od nekoliko miliona KM, pokazatelj da se sredstva troše nenamjenski.

Bogdanić je poručio da su SNSD i stranke koje čine skupštinsku većinu spremni da prihvate svaki projekat i način finansiranja, te pozvao predstavnike lokalne zajednice da razgovaraju i definišu šta je neophodno da bi zajedno pronašli način da dođu do sredstava.

Iz Opštinske uprave novinarima je rečeno da je broj zaposlenih u skladu sa postojećom odlukom o sistematizaciji radnih mjesta.