X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/08/2019 |  14:13 ⇒ 14:16 | Izvor: SRNA

U banjalučkom Parku "Petar Kočić" razmjena polovnih udžbenika

U banjalučkom Parku "Petar Kočić" danas je organizovana razmjena polovnih udžbenika za osnovnu školu. Razmjenu su organizovale učiteljica banjalučke Osnovne škole "Sveti Sava" Aleksandra Radojkov i Dijana Јešić, majka jednog učenika.
Banjaluka: Razmjena polovnih knjiga - Foto: SRNA
Banjaluka: Razmjena polovnih knjigaFoto: SRNA

Radojkova, koja već 20 godina radi u školi, rekla je Srni da je veoma zadovoljna odzivom, te objasnila kako je potrebno razvijati svijest kod djece da udžbenike treba da mijenjaju i učiti ih da se nešto ne mora kupiti već da se može koristiti već korišteno.

- Akcija je usmjerena da djecu nauči pravim vrijednostima, ali ima i ekološki momenat, jer ako mijenjamo udžbenike, mi ih faktički recikliramo i učimo djecu da budu ekološki osviješteni - rekla je Radojkova i dodala da udžbenici za razmjenu moraju biti očuvani.

Јešićeva je rekla Srni da je najveća potražnja za udžbenicima za sedmi i deveti razred i da njih najviše nedostaje, te je apelovala da se jave svi koji imaju knjige za ove razrede.

Ona je dodala da su za sat vremena uspjeli razmjeniti oko 50 kompleta udžbenika, što je uspjeh s obzirom da su javnost o razmjeni knjiga obavijestili samo putem društvenih mreža.

Udruženje porodica sa četvoro i više dece "Četiri plus" tradicionalno sprovodi akciju prikupljanja polovnih udžbenika, a predjesnik ovog udruženja Јovan Radovanović kaže da građani uveliko donose, ali se i raspituju za polovne knjige, te da na stanju sada imaju najmanje 50 kompleta udžbenika.

On naglašava da je ovo značajna pomoć za roditelje koji školuju nekoliko djece istovremeno, te dodao da se knjige mogu donijeti u prostorije Udruženja u Ulici Petra Rađenovića.

Iz Ministarstva prosvete Republike Srpske ranije je saopšteno da će u narednoj školskoj godini biti obezbijeđeno 19.403 besplatnih kompleta udžbenika za đake u Republici Srpskoj.

Za prvačiće će biti podijeljeno oko 9.300, za učenike drugog razreda 9.700, dok će prvi put biti dodijeljeni i udžbenici osnovcima i srednjoškolcima koji su ostvarili pobjednička mjesta na republičkim takmičenjima i to 403 kompleta.

Za nabavku udžbenika predviđeno je 978.350 KM.