latinica  ћирилица
11/08/2019 |  17:56 ⇒ 20:01 | Autor: Blic

Đoković jutros izgubio prvo mjesto u ATP trci

Novak Đoković više ne vodi u ATP trci, ne poslije teniske noći koja je spajala subotu i nedjelju po srednjeevropskom vremenu.

Podsjetimo, za razliku od rang liste Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP lista), u kojoj se oduzimaju i dodaju bodovi u odnosu na učinak igrača u prethodnih 365 dana, u ATP trci pomenuta organizacija samo računa bodove osvojene od prvog januara do kraja tekuće kalendarske godine.

U toj ATP trci, Novak Đoković je do minule noći vodio sa 6.725 bodova u ovoj sezoni, a prvi pratilac bio mu je Rafael Nadal sa 6.225.

Kako je Nadal zaostajao 500 bodova za Noletom, a upravo je ovog jutra prošao u finale Mastersa u Montrealu, šta god da u toj završnoj borbi uradi - već je sigurno da će nadmašiti Đokovića.

Španac je bez borbe prebrodio polufinale, povrijeđeni Gael Manfis se zbog bolova u skočnom zglobu povukao sa turnira i omogućio Rafi da uđe u finale, u kome će odmeriti snage sa Rusom Danilom Medvedevom, pobjedom nad Karenom Hačanovom sa 6:1, 7:6(6).

Ako Nadal pobijedi, i to mu bude 35. Masters trofej u bogatoj karijeri (finale je večeras), pripašće mu 1.000 ATP bodova, a izgubi li od Medvedeva, zaradiće 600 ATP bodova, pa će u svakom slučaju sutra preteći Đokovića u ATP trci.

Asocijacija teniskih profesionalaca je ATP trku uvela kako bi se na kraju sezone proglasio "Najbolji teniser u godini na izmaku", odnosno onaj igrač koji je u kalendarskoj godini osvojio najviše bodova.

Kada je riječ o onoj svima poznatijoj, a i svima dražoj - ATP listi, Novak Đoković tu suvereno vlada: pred početak Mastersa u Sinsinatiju ima čak 12.415 bodova, a drugoplasirani Nadal 7.945, dok je Rodžer Feder treći sa 7.460.