latinica  ћирилица
11/08/2019 |  18:17 ⇒ 20:02 | Autor: SRNA

Ćosić: Optužujući druge, SDS želi da skine odgovornost sa sebe

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić smatra da su optužbe SDS-a, koji je izrazio sumnju da je požar u bivšoj fabrici Energoinvest-RAOP podmetnut da bi se sakrio veliki kriminal, brzoplete i jedan u nizu pokušaja da sa sebe skinu dio odgovornosti za mnoštvo neuspješnih privatizacija i poslovnih poduhvata koje su imali dok su bili na vlasti.
Ljubiša Ćosić - Foto: SRNA
Ljubiša ĆosićFoto: SRNA

- Siguran sam da Ministarstvo unutrašnjih poslova, kroz svoju istragu već utvrđuje razloge i uzroke požara, kao i nečiju odgovornost. Siguran sam da će ih ubrzo otkriti - rekao je Ćosić.

Podsjetio je da je SDS i te kako kriv za propast brojnih preduzeća, naročito u Istočnom Sarajevu, kao i za veliki broj preduzeća koja su prije Dejtonskog sporazuma imala sjedište u Srpskoj, a onda pripala Federaciji BiH.

- Mislim da političiti u momentu kada imamo dalju devastaciju imovine bivšeg RAOP-a, koje je odavno privatno vlasništvo, treba zaboraviti. Danas optuživati nekoga potpuno nesuvislo i neargumentovano da pokušava da prikrije neki tzv. kriminal je, čini mi se, stara SDS-ova matrica po principu "držite lopova", a to je onaj ko to izgovara - smatra Ćosić.

On je objasnio da je osnovni cilj njegovog oglašavanja u protekla dva dana bilo nastojanje da informiše i zaštiti stanovništvo čiji su životi i imovina mogli biti ugroženi od posljedica požara.

Ćosić je naveo da ni u jednom momentu nije govorio o tome da su posljednji proizvodi iz RAOP-a izašli 2015. godine poslije niza pokušaja da se to preduzeće oživi i zaposli određen broj radnika.

Prema njegovim riječima, tadašnji vlasnici nisu uspjeli u tom poslu i od tada je krenuo proces uništavanja onog što je ostalo u RAOP-u.

Ćosić je rekao da kao načelnik opštine i kao pripadnik jedne političke opcije, ni u jednom trenutku nije želio da se ponovi da kompletno društvo snosi odgovornost što RAOP nije uspio da povrati stari sjaj i poslovanje.

- Nikada sebi ne bih dao za pravo, kao što su to oni učinili, da nekog optužujem za neku vrstu kriminala bez konkretnih dokaza, pogotovo u ovom slučaju - naglasio je Ćosić.

On je veliku zahvalnost uputio Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Istočno Sarajevo, Vatrogasnoj brigadi Sarajevo i EUFOR-u koji su učestvovali u gašenju požara u krugu bivše fabrike Energoinvest-RAOP.