X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/08/2019 |  21:04 ⇒ 21:18 | Izvor: SRNA

Zagrepčanka sa kćerkom u kampu ID u Siriji

Zagrepčanka Dora Bilić i njena petogodišnja kćerka žive u kampu Islamske države El-Hol, na sjeveroistoku Sirije, u kojem su većina maloljetnici, piše Slobodna Dalmacija.
Dora Bilić  (Foto:slobodnadalmacija.hr) -
Dora Bilić (Foto:slobodnadalmacija.hr)

List je o Bilićevoj, koja je 2012. godina završila na teritoriji pod kontrolom Islamske države, pisao i u februaru ove godine kada je Zagrpčanka (32) imotskih korijena viđena u Bagzu, selu na sirijsko-iračkoj granici, koje je u to doba bilo jedino uporište ID.

Sve do sada se nije znalo da li je Zagrepčanka živa i da li je stigla do nekog od kampova u koje se smjestilo 70.000 ljudi nakon sloma Islamske države.

Slobodna Dalmacija navodi da je i tada dobila informaciju od jedne državljanke BiH koja je ispričala da njena sestra i Dora nisu u istim kampovima u Sriji, ali da redovno komuniciraju.

"- na mi je i prenijela informaciju da je Dora u El-Holu. Upoznale su se u Raki, gdje su im porodice živjele u blizini - rekla je sestra državljanke BiH.

Prema pisanju lista, sa Dorom bi trebalo da bude i njena kćerka, djevojčica od pet-šest godina, koju je dobila u braku sa Senadom Avdićem Čađom.

Oni su se upoznali nakon što je Dora završila školovanje u Londonu i sa njim se priključila vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog. Ubrzo su se vjenčali i prije sedam godina preko Sandžaka i Turske domogli se Sirije. Avdić je poginuo u Raki tokom jednog bombardovanja 2014. godine.

Dora Bilić nije jedina državljanka Hrvatske koja je završila u kalifatu.

Prema izvještaju Bezbjednosno-obavještajne agencije /SOA/ za 2018. godinu, tamo je boravilo ukupno sedam osoba koje su imale hrvatski pasoš, od čega dva muškarca i pet žena.

U izvještaju, objavljenom u junu, nije naveden njihov identitet, već da su oba muškarca smrtno stradale u borbama na strani Islamske države, dok se neke od žena nalaze u civilnim kampovima pod kontrolom kurdsko-arapskih snaga SDF u Siriji.

Prema podacima UN, čak dvije trećine izbjeglica u kampu čine mlađi od 18 godina, dok su 27 odsto žene. Ističu da im je otežan pristup pijaćoj vodi i zdravstvenoj zaštiti.