latinica  ћирилица
12/08/2019 |  09:41 ⇒ 14:35 | Autor: SRNA

Špediteri ponovo obustavili rad zbog namjere UIO da izmjesti terminal

Na graničnom prelazu Rača špediteri su danas treći put u ovom mjesecu obustavili rad zahtijevajući od Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH da odustane od izmještanja carinskog terminala sa ove lokacije.
Protesti na Rači - Foto: RTRS
Protesti na RačiFoto: RTRS

Predstavnik špeditera Radmila Koprivica rekla je Srni da njihov zahtjev podržavaju i prevoznici, te da se od jutros na Rači ne predaju i ne obrađuju carinski papiri.

Ona je navela da špediteri na ovom graničnom prelazu u prosjeku dnevno obrađuju od 200 do 300 carinskih papira, te da je godišnji prihod koji UIO ubire na carinskom terminalu Rača tri miliona KM.

- Iz medija smo saznali da bi nam se danas mogao direktno obratiti neko iz UIO, što tražimo još od početka avgusta i prije otvaranja tenderske dokumentacije za izmještanje carinskog terminal - rekla je Koprivica.

Prema njenim riječima, špediteri sa Rače, sa kojima se solidarišu prevoznici iz Republike Srpske, svoje zahtjeve i obrazloženja uputili su i Delegaciji EU u BiH koja je finansirala uređenje carinskog terminala na graničnom prelazu Rača.

- Žalili smo se što se BiH na ovakav način odriče nečega što joj je EU poklonila i pokušavaju da sve to prenesu kod nekog privatnika - kaže Koprivica.

Špediteri još ne znaju ishod tendera na koji je stigla jedna prijava, ali najavljuju da neće odustati od zahtjeva da carinski terminal ostane na Rači i da UIO ima domaćinski odnos prema ovoj lokaciji.