latinica  ћирилица
12/08/2019 |  10:38 ⇒ 16/12/2019 | 14:08 | Autor: TANЈUG

Srpska bi da obnovi željeznički saobraćaj sa Beogradom i Zagrebom

U Željeznicama Republike Srpske ozbiljno razmišljaju o obnovi putničkog saobraćaja iz Banjaluke za Zagreb i Beograd jer smatraju da je putovanje vozovima komfornije, ekološki prihvatljivije i jeftinije od drugih vidova prevoza.

Kako prenosi portal SEEbiz.eu, pregovori sa Hrvatskim Željeznicama o mogućnosti obnove linije Banjaluka – Zagreb, već su počeli.

Ako pregovori uspiju, vozovi bi prema Zagrebu ponovo mogli da krenu najstarijom prugom u BiH, prugom Banjaluka – Dobrljin.

Ta dionica izgrađena je još 1872. godine za vrijeme Otomanske imperije, koju neki zbog toga zovu i “turska pruga“. Voz za Beograd, koji je, uz povremene prekide zbog ratova saobraćao više od osam decenija, ukinut je 9. decembra 2012. godine, a kako sada stvari stoje, ova linija neće biti uskoro obnovljena.

Stara trasa, preko istočne Hrvatske, ne dolazi u obzir, ali je u planu da vozovi iz Banjaluke za Beograd idu prugom preko Tuzle i Zvornika.

- Starom trasom preko Hrvatske voz bi dva puta prelazio državne granice, što znatno usporava saobraćaj. Ukoliko bi voz išao preko Tuzle, to bi značilo samo jedan prelazak granice i to sa Srbijom, a zahvaljujući specijalnim paralelnim vezama Srpske i Srbije, granična procedura bi u putničkom saobraćaju mogla biti pojednostavljena - kaže v.d. direktora ŽRS Zoran Ilinčić.

Da bi se to ostvarilo treba rekonstruisati tunel Križevići, dug skoro pet kilometara, koji je prilagođen samo za prevoz tereta, ali ne i za putničke vozove.

- Formirana je radna grupa, koja treba da snimi situaciju u ovom tunelu i izračuna koliki bi bili troškovi rekonstrukcije tunela - objasnio je Ilinčić.