latinica  ћирилица
12/08/2019 |  13:16 ⇒ 20:55 | Autor: Večernje novosti

Tači raspisuje izbore za 29. septembar?

Predsjednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači mogao bi da raspiše izbore u pokrajini za 29. septembar, a da li će doći do ovakvog raspleta političke krize, biće poznato odmah po zvaničnom raspuštanju kosovskog parlamenta.

Posljednja sjednica Skupštine u Prištini zakazana je za 22. avgust, a sve albanske političke partije na KiM saglasne su da su neophodni vanrendi parlamentarni izbori poslije nedavne ostavke Ramuša Haradinaja na mjestu premijera tzv. Kosova.

Predsjednik Vučić poručio je u nedjelju da oni Srbi, koji uz podršku Prištine hoće da izađu na izbore, to treba i da učine, uz ocjenu da će se jasno vidjeti koliko će oni, kojima je jedini cilj da sruše Srpsku listu, osvojiti glasova.

- Interesantno mi je kako neki misle da na Kosovu treba da učestvuju na izborima, a istovremeno govore da nema uslova za učešće na izborima u Srbiji. Njih narod ne zanima. Ne valjaju im izbori u Beogradu, a izaći će na izbore u Prištini, samo sa ciljem da sruše Srpsku listu. Uz svu podršku albanskih medija i stranih službi vidjećete koliko ćete vi dobiti, a koliko Srpska lista, i oni za koje će Beograd da pozove da se glasa - rekao je Vučić.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, apelovao je u nedjelju na međunarodnu zajednicu i njene predstavnike u Prištini da ne dozvole da predizborna kampanja u južnoj pokrajini preraste u sveopštu antisrpsku histeriju. Đurić je naveo da se sve jasnije pokazuje da je tačna procjena predsjednika Srbije da će se kosovski Srbi i sredine u kojima žive naći na udaru agresivne predizborne kampanje albanskih političkih stranaka i lidera.