latinica  ћирилица
12/08/2019 |  14:16 ⇒ 17:29 | Autor: SRNA

Radović: Bezbjednost saobraćaja nije zadovoljavajuća

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je danas da nije zadovoljavajući nivo bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj, jer je u julu i početkom avgusta bilo 20 saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom.
Milija Radović - Foto: SRNA
Milija RadovićFoto: SRNA

- Јoš nemamo kompletirane podatke, jer je u ovim saobraćajnim nesrećama bilo i teško povrijeđenih lica. Nažalost, juli i avgust su i ove godine kritični mjeseci i sigurno je da moramo dodatno raditi da bi bezbjednost u saobraćaju bila poboljšana - ističe Radović u intervjuu Srni.

On naglašava da je neprilagođena brzina osnovni uzrok saobraćajnih nesreća.

- Ovo je posebno izraženo u avgustu kada, nažalost, bude više od 10 poginulih lica. Većina saobraćajnih nesreća se dešava u noćnim časovima, što bi moralo biti upozorenje za vozače koji vožnju moraju prilagoditi uslovima - dodaje Radović.

On navodi da je na saobraćajnicama u Srpskoj identifikovano 40 opasnih mjesta.

- Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske formiralo je komisiju koja će sačiniti zapisnike da bi se pristupilo označavanju opasnih mjesta. Ovo će sigurno doprinijeti povećanju nivoa bezbjednosti u saobraćaju - ističe Radović.

On podsjeća da Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo saobraćaja i veza, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez Republike Srpske preventivnim kampanjama pokušavaju unaprijediti bezbjednost u saobraćaju.

- Intenzivno sprovodimo kampanje koje se odnose na vezivanje pojasa, kontrolu brzine motornih vozila, alkohola u krvi, ali i ostale aktivnosti bitne za podizanje nivoa bezbjednosti u saobraćaju. Јedna od njih jeste `Niti jedna brza vožnja`, što je od izuzetnog značaja - kaže Radović.

On naglašava da je neophodno unaprijediti i kvalitet saobraćajnica.

- U Republici Srpskoj imamo više putnih pravaca na kojima su saobraćajne nesreće učestalije, a to su Banjaluka-Prijedor, Prijedor-Kozarska Dubica, Ljubogošta-Pale, Klašnice-Prnjavor. U narednom periodu moramo učiniti sve da i ovi putni pravci postanu bezbjedniji - ističe Radović.

Govoreći o zakonskim aktima koja se odnose na bezbjednost saobraćaja, Radović navodi da je potrebno usvojiti novi zakon o osnovama bezbjednosti na putevima u BiH i podzakonske akte.

- Ovo pitanje je u nadležnosti Savjeta ministara i zato nisam siguran kada će biti usvojen novi zakon. Prema ugledu na neke druge zemlje, među kojima je Srbija, morali bismo pooštriti kaznenu politiku radi poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju - mišljenja je Radović.

On napominje da moraju biti propisne drastičnije mjera prema počiniocima krivičnih djela.

- U Republici Srpskoj smo saglasni da moraju biti iznađena dopunska sredstva kako bi bila spriječena vožnja u alkoholisanom stanju, prekoračenje brzine i svako ponašanje u saobraćaju kojim je ugrožena bezbjednost građana - kaže Radović.

On se nada da će u Republici Srpskoj i u narednom periodu biti unaprijeđen nivo bezbjednosti u saobraćaju.

- Apelujem da vozače brzinu prilagode uslovima puteva. Samo poštivanjem saobraćajnih propisa može biti unaprijeđena bezbjednost u saobraćaju, što je cilj svih nas - zaključuje Radović.