latinica  ћирилица
12/08/2019 |  17:28 ⇒ 17:28 | Autor: SRNA

Brnabić: Srbija prva u svijetu po direktnim investicijama

Ugledni britanski "Fajnenšel tajms" objavio je danas da je Srbija na prvom mjestu u svijetu po broju stranih direktnih investicija, što je premijer Srbije Ana Brnabić ocijenila kao potvrdu napretka i stabilnosti države.
Ana Brnabić -
Ana Brnabić

List navodi da je Srbija u prošloj godini privukla 107 projekata direktnih stranih investicija, odnosno za 26 više nego u 2017. godini, što je rast za gotovo jednu trećinu.

Prema najnovijoj rang-listi za 2019. godinu, koju objavljuje specijalizovani servis "Fajnenšel tajmsa", Srbija je na čelu rang-liste sa indeksom od 11,92 poena, što je za 1,33 indeksna poena više u odnosu na prošlu godinu.

- Srbija sa ocjenom 11,92 privlači gotovo 12 puta veći obim grinfild stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine - navodi se u tekstu ovog lista.

Brnabićeva je tim povodom izjavila da je odluka uglednog britanskog časopisa "Fajnenšel tajmsa" da Srbiju drugi put u posljednje tri godine proglasi za svjetskog prvaka u privlačenju stranih direktnih investicija rezultat sprovedenih reformi.

Ona je rekla da je to potvrda da je Srbija danas potpuno drugačija zemlja od one koju je ova vlada zatekla 2012. godine.

- Stvarno velika pohvala za sve nas u Srbiji. Ukupno 107 investicionih projekata koji su nam doneli ovo prvo mesto i praktično nešto što je dobar pokazatelj, ali i što zadaje nove standarde za nas u budućnosti - rekla je Brnabićeva za Tanjug.

Ona je dodala da to govori da su se reforme koje su sprovođene u posljednjih pet godina isplatile, ali da Srbija mora još mnogo da radi.

- Srbija danas ima političku, fiskalnu i finansijsku stabilnost koja je posledica jako teških mera fiskalne konsolidacije koje su sprovedene od 2014. godine - rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, mnogo toga je urađeno i uloženo u poboljšanje poslovnog ambijenta, kao i u reformu sistema obrazovanja što je strateška odluka Vlade Srbije, koja će omogućiti da bude nastavljen ekonomski rast zemlje.