latinica  ћирилица
12/08/2019 |  18:21 ⇒ 13/08/2019 | 07:25 | Autor: RTRS

Politizacija požara u Energoinvestu - predizborna kampanja već počela?

Uviđaj na požarištu u RAOP-u još nije završen, pa će, kako nam je rečeno u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo, tačan uzrok požara u krugu bivšeg proizvodnog kompleksa Energoinvest u Istočnom Sarajevu javnosti biti predočen po okončanju istrage koju vode inspektori Policijske uprave, po nalogu Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Uprava Elektroinženjeringa, koja je vlasnik nekadašnjeg RAOP-a juče je oštro demantovala tvrdnje SDS-a o podmetanju požara radi navodnog prikrivanja kriminala, navodeći da je odgovornost za izbijanje požara preuzelo preduzeće Tola kompani iz Zenice.

Požar u RAOP-u sasvim je ugašen, ali iako su lokalni izbori tek dogodine, rasplamsala se izborna kampanja, a zbog događaja do kojeg je, prema svemu sudeći došlo nesrećnim slučajem, razmjenjuje se politička vatra.

Borba sa vatrenom stihijom trajala je 24 časa, a dok se požar gasio svim raspoloživim sredstvima i jedinicama i uz pomoć kolega iz federalnog Sarajeva, SDS je već tvrdio da je podmetnut. Lider te partije Mirko Šarović, nastanjen par stotina metara od požarišta, izjavio je da je namjera prikrivanje, kako je rekao, ogromnog kriminala.

U pokušaju da RAOP postane konkurentan na zahtjevnom svjetskom tržištu, nakon ratne i poratne devastacije, pa i u vrijeme kada je prvi čovjek grada bio upravo Šarović, Energoprojekt je platio 7,2 miliona maraka, kupujući nepokretnu imovinu 2013. godine kroz izvršni postupak od predhodnog vlasnika Јugotrejda. Uloženi novac privatnom vlasniku se nije isplatio, ali će podvođenje tuđe nevolje u korist Šarovićevih ličnih i SDS-ovih političkih poena, prema svemu sudeći, imati sudski epilog.

Protiv Šarovića, ali i drugih koji su iznosili neistine, iz uprave Elektroinženjeringa najavljuju krivične prijave, i u saopštenju za javnost jasno iznose vlastita saznanja o uzroku požara.

- Obavještavamo javnost da je do požara došlo nesrećnim slučajem, za koji je odgovorno društvo Tola Kompani, koje je prihvatilo odgovornost za izbijanje požara i isto će isplatiti svu nastalu štetu društvu Elektro inženjenirng - navodi se u saopštenju iz Elektroinženjeringa.

Uz insinuacije o uzrocima požara, jednako žestoko i neprovjereno mediji su iznosili informacije o teškim posljedicama po zdravlje ljudi, okolinu, o gorenju opasnih materija, plinovodu, šta god im je padalo na pamet. A planuo je samo krov prazne hale koja se čistila i prilagođavala drugoj namjeni...

- Da smo naišli na opasne materijale ne bi radili na ovaj način. Koristili bi specijalnu opremu za zaštitu disajnih organa. Ljudi moraju da znaju da su sve dezinformacije negativno uticale na tok gašenja - rekao je starješina Vatrogasne jedinice grada Istočno Sarajevo Njegoš Vukadin.

No, ispostavilo se da je važniji senzacionalizam i mešetarenje i ubiranje jeftinih političkih poena od sudbine nekadašnjeg giganta, radnika kojima je svojevremeno vlasnik uz pomoć Vlade Srpske isplatio neisplaćena primanja, ali i buduće namjene objekta, u kojoj će se zapošljavati ljudi, jer Elektroinženjering namjerava da prostor fabrike pretvori u poslovnu zonu.

Bez argumenata i konkretnih dokaza, požar je postao odličan povod da se aktuelna vlast optuži za kriminal.

- Meni se čini da su opet pokušali da iskoriste oprobanu matricu - "okrivi SNSD i vlast za sve što se dešava", a dobro znamo njihovu ulogu u privatizacijama i svemu onome što se dešavalo u Istočnom Sarajevu i u jednom dijelu, što se dešava i dan danas - smatra Ljubiša Ćosić načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

SDS se nameće javnosti, kao opozicija, što je sasvim legitimno, poručuje SNSD-ovov Staša Košarac, ali naglašava da su namjere prozirne i da će destabilizacija Srpske izazivanjem socijalnih nemira uz pomoć međunarodnih komponenti biti spriječena.

- Vladavina SDS-a opustošila je privredu grada Istočno Sarajevo. Vođeni su mnogi predmeti privrednog kriminala, a jedan od gradonačelnika je bio i Mirko Šarović koji sa nekolicinom svojih saradnika pokušava da se nametne u javnosti kao odgovoran političar, svjesno zaboravljajući svoje nekadašnje uloge. Vjerujemo da će takve politike danas biti prepoznate kod građana - rekao je Košarac.

A nakon što je zeničko preduzeće Tola kompani prihvatilo odgovornost za požar, Šarović se ne oglašava, ali na scenu stupa Dragan Mektić, tvrdeći da je SNSD gore uništio RAOP od požara. Iz Energoprojekta su još juče poručili da nijedan dokument nije izgorio, nego, isključivo, krov i zidovi. Dakle, i dokazi o eventualnim nezakonitostima u poslovanju stoje na raspolaganju.