latinica  ћирилица
12/08/2019 |  18:29 ⇒ 22:11 | Autor: RTRS

Vrhunac toplotnog talasa

U Srpskoj je upaljen narandžasti meteoalarm zbog visokih temperatura vazduha, koje su na jugu premašile 40. podiok. Kupališta, ali i ambulante hitne medicinske pomoći - puni. Za one koji moraju u najtoplijem dijelu dana biti na otvorenom, preporučuju se posebne mjere opreza i zaštite, a na poslodavce se apeluje da zaštite radnike.

Tropske temperature izmjerene su danas na jugu i sjeveru Srpske. 12. avgust najtopliji je dan ovog ljeta, ali kako nas, prema najavam meteorologa, očekuje još vreline, možda će današnja makismalna tempratura biti i premašena.

Na ulicama je danas bio samo ko mora. Mnogi su spas potražili u klimatizovanim prostorijama, na kupalištima ili debeloj hladovini.

Visoke temprature i najtopliji dio dana od 11.00 do 17.00 trebalo bi da izbjegavaju djeca, starije osobe i hronični bolesnici. Bilježi se veći broj interevnicija ekipa hitne medicinske pomoći. Ljekari savjetuju - bez mjera zaštite ni slučajno ne izlazite na sunce.

- Obavezno je korištenje krema sa visokim zaštitinim faktorom, obavezna zaštita glave, odnosno nošenje šešira, zatim lagana garderoba i unošenje dosta tečnosti - kaže Kosana Stanetić, specijalista opšte i porodične medicine.

Tropski dan uvod je u tropsku noć, kažu meteorolozi, jer se temepratura neće spuštati ispod 20. podioka. Večeras se može uživati jedino u astrološkoj kiši meteora, dok ćemo na kišu i rashlađenje morati sačekati do srijede.

- Visoke temperature mogu se očekivati još sutra, do popodne, a već predveče stiže hladna fronta, koju ćemo najbolje osjetiti u srijedu kada stiže kiša i temperature niže za 10 stepeni. Od petka se očekuje stabilizacija, a za vikend ponovo toplo - kaže Igor Tadić, prezenter vremenske prognoze.

Kako se i narednih dana očekuju visoke temprature nadležna ministarstva i sindikati apeluju na poslodavce, posebno u građevinarstvu, da poštuju mjere zaštite na radu i da radnike u najtoplijem dijelu dana, sklone sa sunca, na zasluženu pauzu.