latinica  ћирилица
12/08/2019 |  19:31 | Autor: TANЈUG

Bob Geldof: U moje vrijeme rokenrol je bio izvor ideja

Bob Geldof, irski muzičar i poznati svjetski humanitarac, izjavio je na festivalu Nišvilu da je zajednički moguće riješiti problem siromaštva, koji sa sobom nosi i druge probleme, između ostalih, problem identiteta.

- A, ideja o identitetu korijen je svih velikih problema u svijetu - rekao je u Nišu Geldof, koji je 1985. na Vembli stadionu u Londonu organizovao čuveni koncert "Live aid" za gladne u Etiopiji.

Geldof je rekao da je nekad rokenrol bio izvor ideja, centralna kičma kulture, a da su danas to pametni telefoni.

- U moje vrijeme to je bio rokenrol, imao sam 12 godina, slušao elementarne izvođače, među kojima i Dilana, koji su govorili o promjenama. I mi smo počeli da mijenjamo stvari - rekao je Geldof.

Upitan o mogućnosti fuzije irske muzike i džeza, Geldof je odgovorio da je irska muzika "vrlo stara i elegantna, a džez je čak i u svojoj najprimitivnijoj formi vrlo elegantan".

Kazao je da je više volio bluz nego džez i da je s 15 godina svirao u Dablinu sa DŽonom Li Hukerom.

- I dalje sviram s Bumtaun Retsom, upravo smo prošle nedjelje završili novi album, ali dio mene želi da radi nešto više interno, tako da solo bend sa kojim sviram od 1996. zadovoljava taj interni dio mene. Oni su nevjerovatna grupa muzičara i svirali su s mnoštvom muzičara koji su nastupali na Nišvilu ranije - naveo je Geldof.

Istakao je još da je jedina osoba koja je uspjela da spoji irsku muziku sa džezom Van Morison, s kojim su svirali svi njegovi muzičari.