latinica  ћирилица
12/08/2019 |  22:30 ⇒ 13/08/2019 | 08:25 | Autor: SRNA

Preminuo Gordan Mihić

Scenarista, dramski pisac i reditelj Gordan Mihić preminuo je u 82. godini.
Gordan Mihić (Foto: ATA images) -
Gordan Mihić (Foto: ATA images)

Vijest o Mihićevoj smrti potvrdila je njegova ćerka Ivana Mihić na "Tviteru".

- Osjećajući duboko ogroman gubitak saopštavamo vam da je u nedjelju, 11. avgusta, rano ujutru, poslije iznenadne bolesti, umro najveći srpski scenarista, dramski pisac, reditelj, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a prije svega najbolji suprug i otac Gordan Mihić - navela je Mihićeva.

Ona je dodala da je Mihić sahranjen u najužem krugu porodice na groblju manastira Rajinovac, uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Gordan Mihić potiče iz sela Poplat u opštini Berkovići.

Na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji osvojio je nagrade za scenario filmova "Osvajanje slobode", "Balkan ekspres" i "Crna mačka beli mačor" i "Srećna nova `49", za koji je osvojio i Zlatnu arenu u Puli.

Dobitnik je i Kristalne prizme za sveukupan doprinos domaćem filmu.

Mihić je napisao i brojne sjajne knjige, po kojima će biti zapamćen, a neke od njih su romani "Pas koji je voleo vozove" i "Kupi mi Eliota", "Srećna Nova 1949", te drama "Siroti mali hrčki".

Pisao je scenarija i za filmove i serije: "Ranjena zemlja", "Ona voli `Zvezdu`", "Tuđa Amerika", "Varljivo leto", "Kamiondžije", "Dom za vešanje", "Balkan ekspres", "Došlo doba da se ljubav proba", "Јaguarov skok", "Sivi dom", "I Bog stvori kafansku pevačicu", "Bubašinter", "Kad budem mrtav i beo", "Zaboravljeni", "Početni udarac", "Tango argentino", "Dnevnik uvreda", "Otvorena vrata".

Bio je suprug glumice Vere Čukić i otac Ivane Mihić.