latinica  ћирилица
13/08/2019 |  09:15 ⇒ 09:17 | Autor: sputniknews.com

Bivši kirgistanski predsjednik optužen za ubistvo

Bivši predsjednik Kirgistana Almazbek Atambajev optužen je za ubistvo i niz drugih posebno teških zločina, saopštilo je državno tužilaštvo.
Almazbek Atambajev (foto: ktrk.kg) -
Almazbek Atambajev (foto: ktrk.kg)

Atambajev je osumnjičen za organizovanje nereda i pokušaj ubistva, rekao je novinarima načelnik uprave Državnog tužioca Zamir Bejšekejev.

- Osumnjičen je za upotrebu nasilja nad vladinim zvaničnicima, organizovanje nereda i organizovanje pokušaja ubistva - rekao je Bejšekejev.

Prema njegovim riječima, zbog događaja od 7. i 8. avgusta u selu Koj Taš i Biškeku prema krivičnom zakonu Kirgistana istražuju se krivična dela masovni neredi, huliganstvo, ubistvo, pokušaj ubistva, prijetnja ili nasilje nad vladinim zvaničnikom i držanje talaca.

Prema zakonima Kirgistana, Atambajevu prijeti kazna doživotnog zatvora.

U selu Koj Taš, 20 kilometara od Biškeka, specijalne snage „Alfa“ Državnog komiteta za nacionalnu bezbjednost Kirgistana su 7. avgusta pokušale da pritvore bivšeg predsjednika Atambajeva, što je preraslo u sukobe sa pristalicama bivšeg šefa države.

Sukobi su nastavljeni u četvrtak novim pokušajem specijalnih snaga da pritvore bivšeg predsjednika. Poslije toga se Atambajev predao policiji. ukupno je za dva dana u selu Koj Taš povređeno više od 100 ljudi, a jedan specijalac je poginuo.