X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/08/2019 |  10:34 ⇒ 12:27 | Izvor: SRNA

Počela likovna kolonija Rakani

U Galeriji u Novom Gradu otvorena je izložba slika sa prošlogodišnje Likovne kolonije Rakani. Time je ozvaničen početak rada ovogodišnje Kolonije u čijem radu će u narednih sedam dana učestvovati dvanaest umjetnika iz Srbije i Srpske.

Marina Vojvodić, slikarka iz Novog Grada, prvi put učestvuje u radu Likovne kolonije Rakani. Oduševljena je ljepotom Une i njenim krajolikom.

- Nadam se da će se ova saradnja nastaviti jer ovako predivno mjesto zaslužuje više pažnje. Potencijal ovog područja kako u ekološkom, kreativnom i umjetničkom smislu svakako ostavlja jedan snažan utisak - kaže Vojvodićeva.

Branko Јungić, slikar iz Banjaluke, peti put učestvuje u radu Likovne kolonije Rakani. Una mu je, kaže, velika inspiracija.

- Samo podneblje ljudi koji ovo organizuju su dovoljan povod da jedan umjetnik uzme učešće i bude dio istorije ovog bogatog fundusa - ističe Јungić.

Za Novi Grad ovo je jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija, a fundus Galerije već je dostigao šest stotina umjetničkih djela.

- To je jedna čar Une koja je prenesena kao podsticaj za rad i što se vidi. Ove godine imamo dvanaest umjetnika iz regiona - napomenuo je Dražen Babić, direktor ЈU Kulturno obrazovni centar.

Ovogodišnji učesnici Likovne kolonije Rakani u Mlakvama pored Une svoja djela stvaraće do 19. avgusta.

Na kraju Likovne kolonije biće organizovana izložba radova nastalih ove godine u prostoru pored rijeke Une gdje rade umjetnici, a sinoć otvorena izložba u gradskoj galeriji biće postavljena do 26. avgusta.