X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
13/08/2019 |  12:06 ⇒ 12:55 | Izvor: SRNA

Vlada uputila Narodnoj skupštini inicijativu o raspuštanju SO Rudo

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je Srni da je Vlada uputila inicijativu Narodnoj skupštini Srpske o raspuštanju Skupštine opštine Rudo, koja donosi konačnu odluku.
Ministarka Lejla Rešić - Foto: RTRS
Ministarka Lejla RešićFoto: RTRS

- Naša logika pri kreiranju zakona bila je da oni koji su birani imaju pravo da raspuste one koji su birani. I jedne i druge su birali građani na različitim nivoima i oni treba da odlučuju o sudbini jednih, odnosno drugih - istakla je Rešićeva.

Ona je pojasnila da je u opštini Rudo usvojen izvještaj nakon neuspjelog opoziva načelnika koji je dostavljen Ministarstvu, kao i mišljenje Republičke izborne komisije da je opoziv bio u skladu sa zakonom.

- Mi smo o tome informisali Vladu, koja je usvojila inicijativu i uputila je prema Narodnoj skupštini Republike Srpske, kako to zakon nalaže. Konačnu odluku o eventulanom raspuštanju Skupštine opštine Rudo donosi Narodna skupština - pojasnila je Rešićeva.

Ona je dodala da je Vlada ta koja prikuplja dokumentaciju da li je neka procedura ispoštovana ili nije.

- Vlada ne donosi odluku niti ima kapacitet kako je to zakon definisao, već narodni poslanici - zaključila je Rešićeva.

Poslanik PDP-a Ljubiša Krunić smatra da Vlada Republike Srpske treba u dnevni red naredne sjednice Narodne skupštine da uvrsti prijedlog o raspuštanju Skupštine opštine Rudo s obzirom na neuspješnost sprovedenog postupka opoziva načelnika Rate Rajaka, saopšteno je iz PDP-a.

U opštini Rudo lokalni parlament odlučio je da se ide na opoziv načelnika Rate Rajaka, međutim na referendumu održanom u decembru prošle godine većina građana odlučila je da on ostane na toj funkciji.