X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
13/08/2019 |  12:16 ⇒ 12:18 | Izvor: RTRS

Rezolucije Savjeta bezbjednosti - dokaz inkvizitorskog ponašanja prema Srbima

Autor nedavno objavljenog Zbornika rezolucija Savjeta bezbjednosti UN Milivoje Ivanišević izjavio je da ta knjiga predstavlja podsjetnik na inkvizitorsko ponašanje i zločine koje je UN učinila prema Srbima devedesetih godina prošlog vijeka, uključujući i onaj najmonstuozniji - kada su banjalučkim bebama oduzeli pravo na kiseonik i život.
Milivoje Ivanišević - Foto: Novosti.rs
Milivoje IvaniševićFoto: Novosti.rs

- U stvari, učinili su nešto najsurovije što su mogli. Oduzeli su im pravo na disanje. Zamislite da oduzmete vazduh čovječanstvu, a tim bebama je oduzeto pravo da dišu. To je direktan zločin UN i Saveta bezbejdnosti - rekao je Srni Ivanišević koji je i direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku.

On je naveo da knjiga sadrži prevode svih 97 rezolucija koje je Savjet bezbjednosti UN donio tokom ratnih sukoba na prostoru bivše Јugoslavije, te da svaka na svoj način govori o nekorektnom odnosu i različitom tretmanu UN prema Srbima u odnosu na druge narode.

- Kada Srbi nešto urade prijete nam sankcijama i stalno su prijetnje i kažnjavanja, a kada drugi urade, kažu nije dobro... Јedino su nama Srbima prijetnje, a drugima su bile samo blage školske opomene - rekao je Ivanišević.

On je dodao da je lično zainteresovan da pripremi zbornik koji bi sadržavao samo 32 rezolucije koje se odnose na BiH, a koje sadrže niz nekorektnih, neprincipjelnih i lažnih optužbi za Srebrenicu.

Prema njegovim riječima, ovaj zbornik bio bi poslat svim diplomatskim predstavništvima BiH u svijetu.

- To bi bio naš doprinos borbi za istinu i dokaz da su UN za vrijeme rata na prostoru BiH i bivše Јugoslavije uopšte bile instrument politike SAD i Zapada - naglasio je Ivanišević.

On je podsjetio da je nedavno iz štampe izašla i njegova knjiga "Saga o Srebrenici" koja sadrži do sada neobjavljene dokumente i može biti važan izvor za sve koji se temom Srebrenice žele baviti činjenično i nepristrasno.