X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/08/2019 |  13:57 ⇒ 14:03 | Izvor: RTS

Kvinta: Priština da ukine takse, Beograd da ne lobira za povlačenje nezavisnosti

Zemlje Kvinte pozvale su Prištinu i Beograd da što prije obnove dijalog i istakle da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

Vlade Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD ujedinjene su u namjeri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprinijeti regionalnoj stabilnosti, navodi se u zajednikoj izjavi tih zemalja, objavljenoj na sajtu francuske ambasade u Beogradu.

U izjavi vlada pet zemalja se ističe da status kvo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i da jednostavno nije održiv.

Nakon godina stagnacije došlo je vrijeme, navodi se u zajedničkoj izjavi, da se stavi tačka na sukobe iz 90-ih i da se kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbijediti bezbjednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije.

- Stoga pozivamo Kosovo i Srbiju da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem EU i tražimo da se obje strane uzdrže od preduzimanja koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma koji je neophodan objema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija i svih pratećih pogodnosti - kaže se u saopštenju.

Zemlje Kvinte su spremne, kako se navodi, da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju  ulogu u procesu, ali to ne mogu da učine sve dok obje strane ne pokažu spremnost na kompromis, uklone prepreke i nastave da razgovaraju.

- Za Kosovo to znači ukidanje taksi koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. Želimo da građani Kosova i Srbije uživaju plodove održivog mira i da imaju mogućnost da grade sopstvenu budućnost. Spremni smo da u tome pomognemo na svaki mogući način - zaključuje se u zajedničkoj izjavi vlada Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD.