latinica  ћирилица
13/08/2019 |  14:02 | Autor: SRNA

Za vrijeme ljetnih mjeseci pridržavati se mjera lične zaštite

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske podsjeća građane da se pridržavaju mjera lične zaštite tokom ljetnih mjeseci, a posebno u vrijeme veoma visoke temperature vazduha.
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske -
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske

Iz Instituta navode da se pravilnom ishranom sprečava pretjerano znojenje i omogućava nadoknada svih gubitaka tjelesne tečnosti i elektrolita, uz optimalan energetski unos, a samim tim obezbjeđuje se pravilno funkcionisanje organizma, uspostavljanje pravilanog metabolizma i umanjen je stresni uticaji visoke temperature.

Specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Institutu Vesna Rudić Grujić rekla je Srni da ljeti treba težiti lakšim, niskokaloričnim namirnicama, prvenstveno voću i povrću ili miješanim salatama.

- Riba, bijelo meso, proizvodi od integralnog brašna pšenice, integralna riža i kukuruz puno bolje odgovaraju svakom organizmu - rekla je Grujićeva.

Ona je navela da se nepravilnom ishranom povećava znojenje organizma, a samim tim povećano gubljenje tjelesne tečnosti, minerala i nekih vitamina.

- Probava teške hrane zahtijeva veću aktivnost metabolizma, što indirektno povećava tjelesnu temperaturu - rekla je Grujićeva.

Ona je kao posebno štetne namirnice navela jako začinjena jela, pečenu, prženu i pohovanu hranu, masna mesa i mesne proizvode, pića sa kofeinom, slatkiše, gazirina zaslađena pića i pretjerano rashađena pića.

- Masna i teška hrana otežava cirkulaciju, tako da je potrebno kako se temperatura vazduha povećava smanjivati konzumiranje teško probavljivih jela - rekla je Grujićeva.

Ona je istakla da se ljeti preporučuje povrće sa roštilja kao što su luk, paprika, tikvice, mrkva, patlidžan, šparoge.

Grujićeva napominje da, osim pravilnog izbora namirnica, hrana koju konzumiramo mora biti i zdravstveno bezbjedna kako bi se spriječila pojava bolesti koje se prenose hranom.

Grujićeva ističe da visoka temperatura kod nehigijenske pripreme ili nepravilnog skladištenja hrane ubrzava njeno kvarenje.

- Posebno to važi za izletnike u prirodi i organizatore roštilja, kao i za sve ljubitelje kolača. Svježa jaja su posebno osjetljiva na visoku temperaturu, kao i razne salame, svježi sirevi, paštete, kremovi, majonez i slično - navodi Grujićeva.

Prema njenim riječima, meso i prerađevine od mesa, posebno mljevenog, treba dobro kuvati, kao i jaja, koja su tvrdo kuvana najsigurnija.

- Temeljno perite voće i povrće, posebno ono koje nećete kuvati, a sav pribor za obradu mesa koriste isključivo za tu namjenu - navodi Grujićeva, te dodaje da ne treba piti nepasterizovano mlijeko i higijenski sumnjivu površinsku vodu.

Ona preporučuje da se hrana tokom visoke temperature što kraće drži na sobnoj temperaturi.