latinica  ћирилица
13/08/2019 |  15:44 ⇒ 14/08/2019 | 08:21 | Autor: RTRS

Srbi će blokirati puteve ukoliko bude održana proslava tzv. oslobođenja Drvara

Srbi u četiri povratničke opštine u Federaciji BiH, gdje su većina, više nemaju kud - ili će se zaustaviti negativne tendencije, ili će ponovo u izbjegličku kolonu kao 1995, upozoreno je iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji. Posebno ukazuju na neprihvatljivost HDZ-ove najave proslave takozvanog oslobođenja Drvara, kao i izmještanja migranata u srpsko selo Medeno Polje, što bi moglo da dovede do blokade puteva prema Livnu i Bihaću.

Namjera HDZ-a Livanjskog kantona da 13. septembra slavi navodno oslobođenje Drvara, a zapravo dan kad je Splitska gardijska brigada ušla u Drvar, u kojem su Srbi prije rata bili apsolutna većina od 97 odsto, jeste uvreda, ističu u Odboru za zaštitu Srba i dodaju da će se tome suprotstaviti svim mogućim sredstvima.

- Šta porazumijevaju sva moguća sredstva? Podrazumijevaju blokadu puteva i poziv svim Srbima porijeklom iz Drvara, Grahova, Glamoča, Petrovca da dođu i da fizički spriječimo ljude iz Livna da uđu u Drvar i održavaju nekakvo slavlje koje bi prkosilo većinskom stanovništvu - kaže Đorđe Radanović, predsjednik Odbora.

Moglo bi da dođe i do blokade puteva iz Bihaća, a sve zbog neprihvatljive najave Vlade Unsko-sanskog kantona o izmještanju migrantskih centara iz Bihaća u srpsko selo Medeno Polje. Ako se namjera ostvari, ističu u Odboru, iz Bosanskog Petrovca mogu da se sele svi - i Srbi i Bošnjaci. Ocjenjuju kao značajan postignuti sporazum političkih lidera, posebno u dijelu koji se odnosi na osiguranje zastupljenosti konstituvnih naroda u institucijama na svim nivoima.

- Od 251 državnog službenika Vlade Tuzlanskog kantona, samo su četiri Srbina, znači ukupno 251 radi u Tuzlanskom kantonu, a od toga je četvoro Srba. To su državni službenici, a što se tiče namještenika, dakle pomoćnog osoblja, od ukupno zaposlenih 196 samo je troje Srba - dodao je Radanović.

Zbog sporne odredbe Zakona o zemljišnim knjigama u Federaciji, iz Odbora još jednom pozivaju sve Srbe koji imaju imovinu u Federaciji da se jave u otvorene kancelarije za pružanje besplatne pravne pomoći u Republici Srpskoj.

- Pozivamo sve Srbe koji imaju imovinu u FBiH da se aktivno učestvuju u postupak prijave svoje imovine, a samim tim i zaštite svoje imovinsko-pravne interese od eventualne zloupotrebe u pomenutom projektu registracije nekretnina na području Federacije BiH - istakla je pravnik Ana Dursun.

Ako se ne zaustave negativne tendencije, u Odboru strahuju šta bi mogao pokazati sljedeći popis - postotak od dva i po odsto Srba u Federaciji iz 2013. mogao bi se svesti na jedan odsto.