latinica  ћирилица
13/08/2019 |  16:18 | Autor: RTS

Potvrđena afrička svinjska kuga u Srbiji, nema epidemije

U Srbiji je potvrđena afrička svinjska kuga, ali epidemije nema. Kako RTS saznaje, bolest se pojavila na četiri farme u tri mladenovačka sela - Rabrovcu, Velikoj Krsni i Kusatku i da je u prečniku od tri kilometra proglašeno zaraženo područje.
Svinje - Foto: RTRS
SvinjeFoto: RTRS

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je za da su za poljoprivrednike i lovce spremna uputstva za suzbijanje zaraze i da će na terenu neprekidno biti veterinarske službe.

- Moram reći da jedan dio svinjskog mesa i dalje će moći da ide u izvoz zato što se termički obrađuje. Ovaj dio što se termički ne obrađuje danas sam potpisao naredbu kojom će da se izvrši regionalizacija Srbije na osnovu rješenja da je poglašena ASK ta naredba podrazumijeva da iz prostora gdje je proglašena AFSK ne može da ide izvoz, ostala područja su slobodna, radimo monitornig - naglasio je Nedimović.

Prema njegovim riječima, Srbija mora da dokaže da tamo bolesti nema i tada bez problema, u dogovoru sa Svjetskom organizacijom za zdravlje životinja i EU, ta područja postaju slobodna i može da ide izvoz.

Bolest nije opasna po zdravlje ljudi i drugih životinja. Zaražene svinje moraju da budu eutanazirane, a država je obezbijedila novac za nadoknadu štete.

Srbija je do sada izvozila svinjsko meso i prerađevine u vrijednosti od 25 miliona evra i uradiće sve da šteta ne bude veća, rekao je Nedimović.