latinica  ћирилица
13/08/2019 |  17:37 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Dijeli li SDS Mektićev stav o NATO?

Aktuelni saziv Savjeta ministara u tehničkom mandatu, Programom rada za ovu godinu, odredio je aktivnosti na integraciji BiH u NATO kao jedan od prioriteta. Za njegovo usvajanje bila je potrebna ruka bar jednog srpskog ministra. Јedini, koji se javno izjasnio da je BiH mjesto u NATO, bio je ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

U aprilu je Mektić predlagao da svi u BiH zajednički guraju priču o NATO-u. Gostujući na sarajevskoj Fejs televiziji, Mektić je u NATO-u "ugledao" prosperitet za BiH i kako je rekao raščišćavanje sa sukobima i ratovima.

- Mislim da bi nam NATO donio više sigurnosti, da će nam sve ostalo donosilo više nesigurnosti i nestabilnosti ovdje - rekao je Mektić tada.

U ovom vojnom savezu, Mektić je tada želio da vidi i Srbiju. A nakon što su SNSD, HDZ i SDA potpisali Principe o formiranju vlasti na nivou BiH, ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu, mijenja ploču. Najveću stranku u Srpskoj optužuje da BiH svojom politikom gura u NATO, tvrdeći da će SDS po ovom pitanju pratiti stav Srbije.

- Nismo zaboravili ni kada smo od SDS-a tražili da ili demantuje ili traži od Mektića odgovornost. On unosi nemir na političku scenu srazmjerno potrebama međunarodne zajednice čiji je on, rekao bih, eksponent - poručio je Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Tada je, kaže Košarac, Mektić zaboravio, nastojeći da zadrži ministarsku fotelju i SDS u vlasti, da se Republika Srpska Rezolucijom opredijelila za neutralnost. Koji je Mektićev lični stav, a koji SDS-a, i danas smo pokušali saznati, ali smo ostali bez odgovora.