X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
14/08/2019 |  10:39 | Izvor: TANЈUG

Dnevnik: Uzrok trovanja turista na Hvaru nisu školjke

Uzrok smrti italijanskog preduzetnika i trovanja ostalih putnika, uglavnom djece, na jednom brodu kod Hvara nisu školjke, već ugljen-monoksid iz motora plovila.
Јedrenjak na kojem je preminuo italijanski državljanin (Foto: Mirko Crnčević) -
Јedrenjak na kojem je preminuo italijanski državljanin (Foto: Mirko Crnčević)

Prema nezvaničnim informacija na koje se poziva hrvatski portal Dnevnik, itaijanski preduzetnik Eugen Vinči je preminuo, a više putnika na brodu je otrovano ugljen-monoksidom koji je curio iz generatora brodskog motora.

Tačan uzrok smrti Vinčija i trovanja ostalih na brodu tek treba da bude zvanično saopšten, a u prilog tome da trovanje nije nastupilo od školjki je i činjenica da je, hrvatski restoran ponovo otvoren juče oko 21 sat, nakon što je izvršena inspekcija, piše Dnevnik.

Vlasnik neimenovanog restorana, u kojem su putnici broda konzumirali hranu, je za Dnevnik Nove TV izjavio da su svi u stanju šoka.

- Nadležna inspekcija, tužilaštvo i policija su utvrdili ispravnost naše hrane koju su te večeri konzumirali i drugi gosti - rekao je i dodao da je najvažnije da se utvrde sve činjenice.

Putnici s pomenutog broda, uglavnom djeca, juče su hospitalizovani, a riječ je o dvoje Italijana starosti pet i 14 godina, koji se nalaze na liječenju u splitskom KBC-u.

- Tokom noći djeca su bila stabilno, međutim i dalje su životno ugrožena. Sve vrijeme radimo mjere intenzivnog liječenja i tako ćemo nastaviti. Mi se svakako nadamo pozitivnom ishodu, ali vrijeme će pokazati kakve će biti posljedice - rekla je ljekar splitskog Zavoda za intenzivnu pedijatriju, doktorka Tanja Kovačević, javio je hrvatski Јavni servis HRT.