X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
14/08/2019 |  11:46 ⇒ 18:25 | Izvor: SRNA

Reljić: Nepripremljen materijal ne može biti razmatran na sjednici Predsjedništva (VIDEO)

Dnevni red redovne sjednice Predsjedništva BiH, zakazane za utorak, 20. avgust, biće poznat nakon konsultacija članova Predsjedništva koje će biti održane prije samog zasjedanja, rekao je danas savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za ustavno-pravna pitanja Dragoljub Reljić.
Dragoljub Reljić - Foto: klix.ba
Dragoljub ReljićFoto: klix.ba

Navodeći da tačke dnevnog reda redovne sjednice Predsjedništva BiH i njihov raspored predlaže aktuelni predsjedavajući, u ovom slučaju Željko Komšić, Reljić je naveo da je Godišnji nacionalni program /ANP/ posljednja tačka predloženog dnevnog reda.

Reljić je rekao novinarima da je u kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH i Sekretarijata ove institucije jutros stigao dokument ANP ne kojem stoji datum avgust 2018. godine i na kojem ne piše ko ga je poslao.

Prema njegovim riječima, u utorak će biti održana i vanredna sjednica Predsjedništva BiH, sazvana na zahtjev Dodika.

- Mi smo 8. avgusta uputili zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva s jednom tačkom - glasanje o imenovanju kandidata za sastavljanje novog saziva Savjeta ministara - podsjetio je Reljić.

Objasnivši da je predsjedavajući Predsjedništva, prema Poslovniku ove institucije, obavezan da zakaže vanrednu sjednicu na zahtjev bilo kog člana Predsjedništva, Reljić je precizirao da je ova sjednica zakazana za 20. avgust sa početkom u 12.00 časova.

Kada je riječ o redovnoj sjednici, Reljić je naveo da se, takođe prema Poslovniku, konačni dnevni red utvrđuje na konsultacijama članova Predsjedništva i predstavnika njihovih kabineta.

- To će biti tačke koje ispunjavaju uslove prema Poslovniku - naglasio je Reljić, navodeći da je početak redovne sjednice Predsjedništva zakazan za 11.00 časova, a konsultacije bi trebalo da budu održane u 10.00 časova.

Prema riječima savjetnika srpskog člana Predsjedništva, očekuje se da će na dnevnom redu biti oko 40 tačaka.

- ANP je posljednja tačka predloženog dnevnog reda. Ona će kao i ostale tačke biti predmet konsultacija. Ukoliko tačka ne bude ispunjavala uslove, neće moći biti na dnevnom redu - objasnio je Reljić.

Prema njegovim riječima, da bi neka tačka bila na dnevnom redu mora da se vidi ko je predlagač i da li postoje potrebni materijali i mišljenja.

On kaže da je jutros iz Sekretarijata Predsjedništva dobio dokument naslovljen kao ANP koji broji 165 gusto kucanih stranica i tabela.

- Na naslovnoj strani piše avgust 2018. Ne piše ko ga je poslao, ne piše da li je Komisija za NATO integracioni proces, ne stoji Savjet ministara. Ne može tek tako doći - izjavio je Reljić i dodao da su mu iz Sekretarijata rekli da je ovaj materijal stigao iz Komšićevog kabineta.

Ističući da je današnje obraćanje medijima inicirano različitim insinuacijama da je dnevni red sjednice Predsjedništva 20. avgusta predmet nekih dogovora ili trgovine, Reljić je poručio da će dnevni red biti zaključen samo prema Poslovniku.

Reljić je podsjetio da je poslovnička obaveza da članovi Predsjedništva na početku svake sjednice glasaju o njenom dnevnom redu.