latinica  ћирилица
14/08/2019 |  12:48 ⇒ 12:48 | Autor: SRNA

Pendeš: Izvršiti preuzete obaveze ili izgubiti međunarodni uticaj

Ministarka odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Marina Pendeš izjavila je, povodom Godišnjeg nacionalnog programa, da BiH mora napraviti odabir - izvršiti preuzete obaveze ili gubiti međunarodni uticaj.
Marina Pendeš - Foto: SRNA
Marina PendešFoto: SRNA

- Ne smijemo dopustiti da se ispunjavanje tehničkog pitanja kao što je ANP tretira kao platforma za nove unutrašnje nesuglasice. Povlačenje iz okvira za koordinisano strateško djelovanje nanijelo bi povrede ugledu BiH i zaledilo odnose sa važnom vojno-političkom organizacijom - navodi se u pisanoj izjavi Pendeševe.

Ona je ocijenila da će neizvršavanje obaveza na NATO putu uticati na percepciju političke ozbiljnosti i u evropskim integracijama. 

- Preuzeli smo svi državne obaveze i od nas se traži izvršavanje - istakla je Pendeševa.

Pozdravljajući potpisivanje Principa za formiranje vlasti na nivou BiH, Pendeševa je istakla da navedeni iskorak demonstrira opredijeljenost BiH za unapređenje odnosa sa NATO-om.

Prema njenim riječima, tačka tri Principa rješava pitanje NATO-a i predstavlja izuzetno značajan i bitan pomak u realizaciji odnosa i ujedinjenja stavova u području međunarodnih integracija.

Pendeševa navodi da se mora jasno istaći da bilo kakvo napredovanje na putu EU i NATO integracija ne ugrožava nacionalne interese i suverenitet zemlje, već doprinosi viziji savremene, otvorene i izgrađene BiH. 

- Evropske i evroatlantske integracije kompatibilni su procesi koji će doprinijeti zamahu novog, održivog i dugoročnog uspjeha BiH. Odbacivanje prilike za strateške korake vode prema svojevrsnoj izolaciji BiH u srcu evropskog kontinenta -  zaključila je Pendeševa.

Pendeševa je poručila da BiH ne može imati tri budućnosti. 

- Članstvo u važnim i velikim organizacijama može BiH donijeti samo bolje sutra i, uprkos unutrašnjem neslaganju na temu razvoja i integracija, treba svi zajedno da razmislimo o tome gdje i kako ovu zemlju vidimo u budućnosti - napomenula je ministarka odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Kada je riječ o budućnosti, Pendeševa je navela da cilj BiH treba biti jasan, a to je put u EU i NATO. 

- Integracioni proces višestruko se pokazao ključnim za podsticanje reformi koje su BiH prijeko potrebne. Na nama je hoćemo li to, kroz politički dijalog i odabir, znati iskoristiti za podsticanje bezbjednosti, društveno-ekonomskog razvoja i stabilnosti - ocijenila je Pendeševa.