X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
14/08/2019 |  12:51 ⇒ 15:44 | Izvor: RTRS

SDA: Modifikovani ANP - jedino rješenje

Stranka demokratske akcije oglasila se saopštenjem u vezi sa Godišnjim nacionalnim programom (ANP) u kojem su poručili kako je njegovo usvajanje jedino rješenje.
SDA - Foto: ilustracija
SDAFoto: ilustracija

- Јedino rješenje za prevazilaženje trenutnih zastoja u procesu evroatlantskih integracija i uspostavljanju novog saziva Savjeta ministara jeste usvajanje modifikovanog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). ANP, čiji sadržaj će zadovoljiti sve strane u BiH, i čije će provođenje biti kredibilno, potrebno je usvojiti bez odlaganja. To je zakonska obaveza, ali i dio sporazuma koji su potpisali stranački lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a - navode u SDA.

Takođe, ističu kako odbijanje dijaloga i kompromisnog rješenja imaće negativne posljedice za proces formiranja Savjeta ministara i za nastavak evroatlanskih integracija, kao i za ukupnu situaciju u BiH.

- Ukoliko odbije kompromisno rješenje, Dodik će pokazati da ne poštuje Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje je sam potpisao, i biće u potpunosti odgovaran za sve posljedice koje će nastupiti. Njegova najava da će odlukom NSRS pokušati osporiti nadležnost Oružanih snaga, SIPA-e, pravosuđa i drugih institucija predstavlja direktan udar na Ustav i prijetnju stabilnosti i miru u BiH. To mora biti i najozbiljniji alarm OHR-u i članicama Savjeta za provođenje mira, kako bi na vrijeme upozorili vlade svojih zemalja i Savjeta bezbjednosti UN-a i spriječili antidejtonske aktivnosti. Ako Dodik odluči da krene u teško kršenje Ustava i zakona, odvešće zemlju u stanje haosa i najveću krizu od Dejtona do danas, i sigurno ugroziti stabilnost u BiH i regionu - navodi SDA.

Iz ove stranke su istakli kako bi posljedice takvog razvoja događaja bile teške za sve, ali da Dodik mora biti svjestan da će upravo on izvući najdeblji kraj u svemu tome, kako su naglasili.

Izvor: N1