X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
14/08/2019 |  13:41 ⇒ 17:55 | Izvor: SRNA

Istočno Sarajevo: Gradi se pozorište po najsavremenijim standardima

Istočno Sarajevo bi do jeseni naredne godine trebalo da dobije multifunkcionalano, savremeno opremljeno gradsko pozorište jer se radovi na izgradnji ovog objekta površine 2.500 metara kvadratnih odvijaju planiranom dinamikom.
Istočno Sarajevo dobija pozorište - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo dobija pozorišteFoto: SRNA

Kompletan objekat nedavno je stavljen pod krov, a u toku su opsežni unutrašnji radovi, kao i postavljanje zvučne izolacije , kaže direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Јanković.

U sklopu druge faze radova, za koju je Vlada Republike Srpske obezbijedila dva miliona KM, izgrađen trakt publike koji sadrži ulazni vjetrobran, te veliki foaje ispred ulaza na veliku scenu, u sklopu kojeg je locirana biletarnica, garderoba i toaleti za publiku.

- U zadnjem dijelu velike scene, projektovanog kapaciteta 270 sjedećih mjesta, izgrađene su prostorije tehnike i režije koje će biti opremljene prema najsavremenijim standardima, a iznad je napravljen balkon sa svečanom ložom - naveo je Јanković.

Prema njegovim riječima, nagibom poda postignuta je kvalitetna vizura sa svih mjesta u sali, dok je podizanjem zadnjeg dijela, ispod poda, omogućeno i smještanje komfornih toaleta za publiku.

Јanković je dodao da je zbog relativno uske proporcije velike scene i minimalne širine bočnih prolaza, kroz sredinu sale napravljen prolaz koji je povezan sa dva bočna ulaza koji će znatno olakšati kretanje publike, dok će širina redova i sjedišta zadovoljavati sve savremene standarde.

Prema njegovim riječima, u prizemlju u neposrednoj blizini pozornice grupisane su prostorije umjetničkog tehničkog ansambla, dok je na spratu izgrađen i dio sa službenim prostorijama sa zasebnim ulazom.

- Na spratu su smještene i garderobe, magacinski prostor bez prozora za potrebe čuvanja scenografske i kostimske opreme, kao i jedna velika multifunkcionalna sala - naveo je Јenković.

Kao posebnu atrakciju, ističe kafe-restoran koji će se nalaziti na spratu sa panoramskim pogledom na trg "Srbija" i sportsku dvoranu, čija je izgradnja u toku.

Podsjetio je da zbog trenutnih radova na povezivanju velike scene sa postojećom malom, Kulturni centar smanjio svoje aktivnosti, te da se nada da će uskoro moći da nastave sa normalnim radom i planiranim programskim aktivnostima.

On je dodao da su zbog izgradnje pozorišta i kancelarije administracije izmještene na novu lokaciju u Karađorđevoj ulici, dok je arhiva izmještena u nedovršeni objekat umjetničke galerije.

Јanković je naglasio da bi za predstojeću treću fazu izgradnje pozorišta, koja podrazumjeva unutrašnje opremanje objekta i nabavku tehnike, novac uskoro trebalo da bude obezbijeđen.