latinica  ћирилица
14/08/2019 |  13:55 ⇒ 14:02 | Autor: SRNA

Kan: Nju Delhi planira vojnu akciju

Pakistanski premijer Imran Kan je tokom svog govora na ceremoniji proslave Dana nezavisnosti optužio Indiju da planira vojnu akciju u spornom regionu Kašmira.
Imran Kan (Foto: nspm.rs) -
Imran Kan (Foto: nspm.rs)

Indija je 5. avgusta ukinula specijalnog statusa Kašmira i pokrenula je mjere za smirivanje nemira, uključujući prekid komunikacija i ograničenje slobode kretanja.

Islamabad je odgovorio suspenzijom bilateralne trgovine i svih transportnih veza sa Indijom, te protjerivanjem ambasadora NjU Delhija iz Islamabada.

Kan je danas doputovao u Muzafarabad prijestonicu pakistanskog dijela Kašmira.

On je u govoru pred poslanicima regionalnog parlamenta istakao da Indija planira obimnije akcije od onih koje je preduzela u februaru kada su njihovi borbeni avioni gađali ciljeve u Pakistanu.

"Pripremili su užasniji plan kako bi skrenuli pažnju svijeta sa svojih poteza u Kašmiru. Sada planiraju akcije i u pakistanskom dijelu regiona. Pakistanska vojska u potpunosti je svjesna da Indija planira akcije u našem dijelu Kašmira", naveo je Kan.

Indija pod svojom kontrolom drži dolinu Kašmira i region kojim dominiraju hindusi oko grada DŽamua u zapadnom dijelu regiona. Pakistan kontroliše Azad Kašmir ili teritoriju na zapadu regiona.

Kina kontroliše sjeverni, slabo naseljeni i viši dio Kašmira.

Indija i Pakistan vodili su dva rata oko Kašmira od sticanja nezavisnosti od Velike Britanije 1947. godine.