latinica  ћирилица
14/08/2019 |  16:08 | Autor: SRNA

Stefanović: Skoplje pogazilo suštinu međunarodnog prava

Nadležni organi Sjeverne Makedonije su odlukom da ne postoje uslovi da Srbiji bude izručen Tomor Morina, osumnjičen za ratne zločine, pogazili suštinu međunarodnog prava i duboko povrijedili sjećanje na sve nevine žrtve koje su stradale od tog bivšeg pripadnika terorističke OVK, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.
Nebojša Stefanović - Foto: TANЈUG
Nebojša StefanovićFoto: TANЈUG

- Ne može postojati opravdanje da neko ko je osumnjičen za ratne zločine nad civilima bude pušten na slobodu, umesto da odgovara za smrt mnogih nedužnih ljudi - naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

On je istakao da je nedopustivo da se u ovakvim slučajevima bilo koja zemlja vodi politikom, što je u ovom slučaju više nego očigledno, ukazavši da svako miješanje politike u pravo uvijek donosi novu nepravdu i uvredu za žrtve, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Prema Stefanovićevim riječima, za žaljenje je i činjenica da su pojedini prištinski mediji i zvaničnici ubrzo nakon hapšenja rekli kakva će odluka biti, što baca sijenku na regularnost cijelog postupka.

- Poternica Srbije za Morinom naravno ostaje na snazi, ratni zločini ne zastarevaju i zato očekujem da on, kad-tad, odgovara za teške zločine koje je počinio na Kosovu i Metohiji - poručio je Stefanović.

Vrhovni sud Sjeverne Makedonije odlučio je da ne izruči Tomora Morinu Srbiji.

U obrazloženju se navodi da je Morina "državljanin Kosova i Velike Britanije", a ne Srbije, te da je krivično djelo za koje se tereti počinjeno na, kako je navedeno, "teritoriji Republike Kosovo", koja je pod upravom UN prema rezoluciji Savjeta bezbjednosti 1244 iz 10. juna 1999. godine.

Takođe, u obrazloženju se navodi da je Kosovo nezavisno od 2008. godine, kao i da Sjeverna Makedonija priznaje tu nezavisnost.

U rješenju Vrhovnog suda nije navedeno ostaje li Morina u pritvoru do odluke ministra pravde o ekstradiciji.

Bivši pripadnik terorističke OVK Tomor Morina uhapšen je prije nekoliko dana na graničnom prelazu Blace na osnovu Interpolove potjernice.

Morina je optužen za zločine protiv čovječnosti na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

Prethodno je Krivično vijeće Osnovnog krivičnog suda u Skoplju donijelo rješenje da nisu uspunjeni uslovi za ekstradiciju Morine.