latinica  ћирилица
14/08/2019 |  18:01 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Ljudski faktor uzrok požara u RAOP-u

Uzrok požara u bivšoj fabrici Energoinvest u Istočnom Sarajevu je ljudski faktor, potvrđeno je iz policije. Zeničko preduzeće Tole kompani ne bježi od odgovornosti. Nadoknadiće štetu, ali su u poslovodstvu iznenađeni politizacijom nesrećnog slučaja. Iz SDS-a i dalje tvrde da je riječ o kriminalu. Iz SNSD-a poručuju da je šteta u RAOP-u učinjena u vrijeme SDS-ove vladavine.

Pod nadzorom nadležnog tužioca i u prisustvu vještaka protivpožarne zaštite 12. avgusta izvršen je uviđaj i utvrđeno tačno mjesto požarišta. Vještak se izjasnio da je uzrok požara ljudski faktor, a nadležni tužilac događaj okvalifikovao kao krivično djelo paljevina.

U zeničkoj firmi Tole kompani ističu da ne bježe od odgovornosti, jer su njihovi radnicu u vrijeme izbijanja požara radili u hali. Nezadovoljni su, međutim, kako je u pojedinim medijima interpretirana izjava direktora kompanije.

- Ne znam zašto pojedini mediji, ja moram to reći, naročito iz Bijeljine, potenciraju da je taj nesretan slučaj podmetnut i da je to namjerno urađeno. Moram spomenuti i /Mirka/ Šarovića, jer sam jutros pročitao na nekom bjeljinskom portalu, kako smo mi firma u kojoj je završilo 100-tine šlepera željeza, koja je poznata organima gonjenja. Tokom 10 godina postojanja, nismo nikad imali krivičnu prijavu - kaže Darijan Mileusnić, direktor Tola kompani.

No, ataci na ugled zeničke firme, ali i Elektroinženjeringa ne jenjava. Mada uopšte nije tajna da pokušaj Elektroinženjeringa da revitalizuje proizvodnju transformatora u RAOP-u nije uspio.

Јasno je i da je kupovinom nepokretne imovine 2013. za 7,2 miliona KM Elektroinženjering postao neprikosnoveni vlasnik imovine. Nije skrivena ni namjera da nekadašnje proizvodne hale namjeravaju pretvoriti u poslovnu, a ne kako iz SDS-a tvrde, građevinsku zonu. No, iz ove stranke neargumentovane optužbe i dalje pljušte.

- Naše sumnje ostaju da je podmetnut požar u ovom preduzeću. Požar je najbolje pokazao katastrofalne razmjere krađe i uništavanja RAOP-a. Taj požar otkriva šta se zaista dešava u RAOP-u, kao što je požar u INCEL-u pokazao prisustvo piralena - smatra Davor Šešić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Šteta i kriminal u RAOP-u počinjene su, ali još za vrijeme apsolutne vladavine SDS-a, poručuju iz SNSD-a.

- Želim da kažem da je SDS politička struktura koja ima najmanje prava da o tome govori, pogotovo Šarović. Svaki put kada on priča o privredi grada Istočno Sarajevo ljudi evociraju uspomene na njegovo djelovanje. Moram da kažem da su mnogi od tih slučajeva završili na sudovima nerazjašnjenih organizovanih pljački, kojih je bilo u tom periodu - ističe Staša Košarac, predsjedavajući Kluba SNSD u Predstavničkom domu PS BiH.

Protiv Šarovića, ali i drugih koji su tokom i nakon požara iznosili neistine, iz uprave Elektroinženjering najavljivali su krivične prijave. Poslovna zgrada nije gorjela, dakle niti jedan dokument, već isključivo polovina krova i zidovi jedne od proizvodnih hala. I poslovne dokumente, radi utvrđivanja eventualnih nezakonitosti u poslovanju, kako su naveli u saopštenju, uprava Elektroinženjeringa stavlja na raspolaganje.