latinica  ћирилица
14/08/2019 |  19:14 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Uprkos upozorenjima, nastavljena zapošljavanja u institucijama BiH

Uprkos upozorenjima revizora i u avgustu su nastavljena zapošljavanja u institucijama BiH. Angažovano je 10 novih državnih službenika, a samo u izbornoj godini i poslije izbora, zaposleno je enormnih 180 službenika, stručnih i viših saradnika. Odlazeći ministri i dalje zapošljavaju čak i savjetnike.

Budžeta nema! I sjednica Savjeta je sve manje! No, ima zato službenika u ministarstvima! Njih je sve više! Јer "despoti" sa Marijin dvora ne posustaju! Otuđeni od stvarnosti i lišeni krivične i moralne odgovornosti, i sami čvrsto uzemljeni na izdašni bh. budžet i dinastijski uvezani, na isti "garažiraju" prijatelje, kumove, pa stranačke poslušnike, mlade "lavove" koji redovno "briljiraju" na konkrusu a odmah potom te "sveznalice" apliciraju za doobuku, primjera radi, za rad na računaru.

Izborna 2018. godina. Istovremeno, dok je još udarni ministarski "puk" "prisvajao" nove fotelje, u debelu hladovinu raspoređivao je i pulene. Savjetnike, a bilo ih je 50, mahom za šefove u novoformiranim ili postojećim odsjecima, stranačke poslušnike za saradnike, manje ili više stručne! Za godinu - čak 115 novozaposlenih samo u devet ministarstava. I još pokoja perjanica u generalnom sekretarijatu Savjeta.

Inovacija Igora Crnatka sa rezervnim listama više nije izuzetak, već ministarsko nezakinoto pravilo kojim se prvoplasirana "sveznalica" primi na državne jasle. Koji mjesec kasnije, bez obaveznog probnog rada i ocjenjivanja, internim premještajem se "sveznalica" unaprijedi, a na njegovo radno mjesto povuče drugorangirani s rezervne liste. I tako u krug.

- Iako je zakonom predviđeno da osobe koje su na probnom radu, moraju biti godinu dana na tom radnom mjestu, smatramo da to nije u skladu sa Zakonom i da se obezvrjeđuju određeni principi pri zapošljavanju i unutar same javne uprave - kaže Alen Čulan, projekat menadžer.

Dešavalo se to u Crnatkovoj diplomatiji i 2017. godine, kada je na četiri radna mjesta rasporedio čak 11 "poletaraca". U ovoj učinak "skromniji" - samo pet. No, zato je prvi bh. "letač" uveo novu inovaciju. Državne službenike je imenovao za savjetnike na mjesec ili dva, dok njihovo radno mjesto ne popuni sa rezervne liste. Pa ih potom, opet u službu vraćao. U dogovoru sa direktorom Edinom Dilberovićem, vršio eksterne premještaje iz Direkcije za evropske integracije - baš kao da su bh. institucije njihovo privatno vlasništvo. I zbog svega je "inovator" Crnadak i Ministarstvo kojim upravlja ili zloupravlja, zaradio revizorsko mišljenje s rezervom.

No, fenomen "rezervnih listi" korišten je i u ministarstvima civilnih poslova, finansija, pravde, ljudskih prava i izbjeglica. U posljednjem je Semiha Borovac čak tri svoja savjetnika, a na kraju i šeficu kabineta Ninu Mišković, rasporedila na funkcije pomoćnika ministra ili šefa odsjeka. I prije nego su konkursi bili raspisani, u Ministarstvu se znalo da će baš oni "briljirati".

No, Miškovićeva donedavno Bošnjakinja a od skora Srpkinja, nakon samo dva mjeseca, naštimanim internim oglasom, postala je sekretar Ministarstva. I ponovo joj je funkcija bila unaprijed oročena.

Nezakonitosti u zapošljavanju, sumnjivih unaprijeđenja, mešetarenja sa radnim mjestima u bh. ministarstvima je napretek. Revizori su ih registrovali, preporuke kao i prethodnih godina ispisali, publikovali i u ladice smjestili.

Građani su ogorčeni, kažu da ih sve treba istjerati. No, elita se u BiH ne "izgoni", već se nova pravi u stranačkim filijalama na terenu. Bitno je samo da postoje zainteresovani i da su bliski sa ministrima - udarnicima, koji su udarnički započeto u izbornoj godini, nastavili i u postizbornom periodu.

Konkrusi su se smjenjivali. Stranačke perjanice briljirale. 88 ih je novozaposlenih od oktobra. Ili prosječno devet po ministarstvu. I opet prednjače isti - Ministarstvo inostranih poslova i odbrane.

Znao je i dalje zna prvi bh. diplomata, što su revizori i konstatovali, i da tek primljene rasputi na željene im lokacije po DKP mreži i bjelosvjetskim destinacijama. A kako drugačije nego kao "sveznalice" na ispomoć, mada ispomoć nije tražena. Ili bar revizorima nije prezentovana. Na sve ove nezakonitosti u Agenciji za državnu službu spremni tek da kažu kako nisu "monitori" konkursnih procedura, već puki izvršioci.

- Nismo ovlašteni da ne raspišemo radno mjesto, ali skrećemo pažnju institucijama da su obavezne da se uklope u tabele budžeta i da pribave saglasnosti Savjeta ministara kada su one neophodne. Mi nismo zaduženi da pratimo da li pribavljaju takve saglasnosti - navodi Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH.

Pribavljanje saglasnosti u nakaradnom sistemu znači da ministri u svojim kabinetima ispišu zahtjeve za nova zapošljavanja i izmjene pravilnika o sistematizaciji, a onda ih u sali za sjednice isti ti ministri i izglasaju. No pojedinim "udarnicima" i to je bilo teško, pa su revizori i te nepravilnosti konstatovali, između ostalih u MIP-u ili Ministarstvu civilnih poslova. Drugi su pak tu formalnost ispunjavali, pa su bh. ministri na samo jednoj sjednici početkom predizbornog septembra, promijenili čak 18 pravilnika za isto toliko ministarstava, agencija, Sekretarijata.

Pronalazili su negdje slobodnih fotelja i u julu. I u njih smjestili još deset "eksperata". Po jednog u Ministarstvima inostranih i civilnih poslova, bezbjednosti, spoljne trgovine i dva u Ministarstvo pravde. I naravno, u jalovoj deklarativnoj borbi protiv rastrošnosti, odluku o privremenom finansiranju prilagodili narastajućem konglomeratu! Јer konkursi se i dalje smjenjuju!