latinica  ћирилица
15/08/2019 |  10:11 ⇒ 10:33 | Autor: SRNA

Vuletić: U Srbiji nije detektovana radijacija iz nesreće u Rusiji

U Srbiji i u Evropi nije detektovan nikakav vještački radionuklid ili radijacija koja bi bila porijeklom iz nesreće u ruskom gradu Sjeverodvinsku do koje je došlo tokom testiranja rakete na vojnom poligonu, rekla je Vedrana Vuletić iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbjednost Srbije.
Radijacija (foto:sxc.hu) -
Radijacija (foto:sxc.hu)

Podsjetivši da su ruske vlasti objavile da je zračenje veće između četiri i 16 puta, a Grinpis 20 puta, odnosno dva mikrosiverta na čas, Vuletićeva je navela da ta vrijednost govori da građani Srbije ne treba da brinu.

- Ne treba da se zabirnu ni stanovnici ruske oblasti gdje se desila nesreća, ako je ta vrijednost pouzdana i ako je tačno da je bila povišena samo sat i po vremena - rekla je Vuletićeva za RTS, te dodada da se u Srbiji 24 časa prati nivo radioaktivnosti.

Na pitanje da li su ovi nivoi radijacije opasni po čovjeka, životinje i biljni svijet, Vuletićeva kaže da, ako je taj podatak tačan, on ne može biti opasan, ali je potrebno da se zna više informacija, jer se još ne zna o kojim izotopima i gorivu je riječ.

Prema njenim riječima, nema dokaza da će i kasnije biti posljedica, jer je taj nivo radijacije vrlo nizak da bi čak i u nekom kasnijem periodu, godinama kasnije, izazvao bilo kakav rak.

- Indikativno je da je došlo do neke nesreće, da je došlo do ispuštanja radioaktivnog materijala u sredinu i treba preduzeti neke dodatne mere da se ispita da li ima uticaja na hranu, mleko, vodu - navela je ona.

Vuletićeva je rekla da skandinavske zemlje, koje imaju vrlo osjetljive instrumente i veoma su rigorozne po tom pitanju zbog iskustva iz Černobilja, nisu prijavile nikave neuobičajene vrijednosti.

- Kod nas se svakodnevno mjeri. Mi imamo uređaje, merne stanice koje automatski, kontinuirano 24 časa prate nivo radioaktivnosti - objasnila je Vuletićeva.

Ona je dodala da je Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbjednost Srbije u komunikaciji sa međunarodnim institucijama, prije svega Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, kao i sa najbližim nuklearnim elektranama u Mađarskoj i Bugarskoj.

Kada je riječ o Institutu Vinča kod Beograd, Vuletićeva kaže da je u sistemu koji je pod nadzorom Direktorata.

- Tačno je da još nije završen proces prebacivanja radioaktivnog otpada iz trenutnog hangara u novi savremeni hangar, ali taj proces je u toku i nadamo se u nekoj skorijoj budućnosti da će i to da bude završeno - dodala je Vuletićeva.