latinica  ћирилица
15/08/2019 |  11:09 | Autor: SRNA

Linta: Upotreba ustaškog pozdrava je zločin iz mržnje, a ne prekršaj

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta izjavio je da upotreba ustaškog pozdrava "Za dom spremni" nije i ne može da bude prekršaj već krivično djelo zločin iz mržnje koji je motivisan, prije svega, mržnjom prema Srbima i svemu što je srpsko.
Miodrag Linta - Foto: RTRS
Miodrag LintaFoto: RTRS

Linta je ocijenio licemjernom pravosnažnu presudu Visokog prekršajnog suda u Zagrebu koji je novčano kaznio pjevača Marija Rosa jer je na koncertu 2015. godine otpjevao pjesmu Marka Perkovića Tompsona "Bojna Čavoglave", koja počinje ustaškim pozdravom "Za dom spremni", ali ne i samog Tompsona.

On je naveo da je Roso osuđen na smješnu novčanu kaznu od oko 140 evra, dok Visoki prekršajni sud nije donio presudu protiv Tompsona, jednog od glavnih promotera ustaštva, koji skoro tri decenije širi bijesnu mržnju prema Srbima, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona, čiji je Linta predsjednik.

- Јasno je da navedena presuda neće nimalo doprinijeti da hrvatski narod započne proces suočavanja sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću - naglasio je Linta.

Navodeći da u članu 325 Krivičnog zakona Hrvatske piše da će kaznom zatvora do tri godine biti kažnjen svako ko raspiruje mržnju i podstiče na nasilje, Linta je naglasio da u Hrvatskoj tako niko nije kažnjen.

Prema njegovim riječima, skandalozna je činjenica da se u Hrvatskoj isticanje nacističkih i ustaških simbola i uzvikivanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i dalje tretira kao prekršaj u čak četiri zakona, a ne kao krivično djelo.

- U pitanju su Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakon o javnom okupljanju, Zakon o suzbijanju diskriminacije i Zakon o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima - podsjetio je Linta.